𝐋𝐚 𝐂𝐫𝐚𝐜𝐨𝐯𝐢𝐚 𝐚 𝐚𝐯𝐮𝐭 𝐥𝐨𝐜, 𝐢𝐧 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 𝐳𝐢𝐥𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐢𝐞𝐫𝐢, 𝐯𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐢𝐞𝐢 𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐜𝐚𝐫𝐞𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐭 𝐏𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐢𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚, 𝐝𝐞 𝐂𝐉𝐂𝐏𝐂𝐓 𝐂𝐥𝐮𝐣.
Un eveniment ca o adevărată sărbătoare, de drag de… Romînia și de valorile autentice!
Vernisajul a avut loc la Biblioteca Publică Regională din Cracovia și s-a bucurat de prezența unui public numeros.
Intitulată „Tradiții Vii”, expoziția are ca tematică obiceiurile, practicile și meșteșugurile din România, o parte înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității din cadrul proiectului „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”.
Expoziția poate fi vizitată pănă în data de 𝟏𝟐 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, la 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐕𝐨𝐢𝐯𝐨𝐝𝐚𝐥𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐫𝐚𝐜𝐨𝐯𝐢𝐚.
Proiectul beneficiază de o susținere financiară nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN),din cadrul Ministerului Culturii din România.
Sunt prezentate 𝟑𝟎 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐧𝐨𝐮𝐫𝐢 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐞 de mari dimensiuni, 𝟏𝟖 𝐨𝐛𝐢𝐜𝐞𝐢𝐮𝐫𝐢, 𝐩𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐢 𝐬𝐢 𝐦𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐬𝐮𝐠𝐮𝐫𝐢 din România, dintre care o parte înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Privitorii vor putea să interacționeze prin coduri QR inserate în grafica panourilor fotografice cu site-ul wwww.traditiivii.ro, dar și cu alte site-uri de specialitate, pentru a afla mai multe informații despre cultura tradițională din județul Cluj și România.
-Sânzienele,
-Mărțișorul,
-Jocul Călușului,
-Doina sau
-obiceiurile cu măști sunt doar câteva din tradițiile specifice românești, care vor purta publicul polonez într-o lume arhaică.
În cadrul vernisajului, a fost proiectat filmul documentar „Corindatul Junilor din Mărișel” cu subtitrare în limba poloneză, realizat în campaniile de cercetare de specialiștii CJCPCT Cluj.
La finalul evenimentului publicul a degustat din produsele tradiționale din județul Cluj:
*siropuri de afine și cireșe, afinată, vișinată și pâine din grâu curat, din Valea Ierii.
*Țuică și plăcinte de la Bobâlna
*Cocoradă cu brânză și mărar, slănină, porodici și țuică de la Orman.
Proiectele CJCPCT Cluj se desfășoară cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.