Principala sursă de venit pentru administrațiile locale o reprezintă impozitul pe venit de la persoanele fizice, adică acea contribuție de 10% de pe fluturașul de salariu. De exemplu, veniturile Sectorului 1 pentru anul 2021 sunt de 1088 milioane de lei, din care 518 milioane de lei (adică jumătate) este cota din impozitul pe venit.

De ce e doar o cotă din impozitul pe venit? Pentru că doar o parte din acest venit se întoarce la nivelul sectoarelor.

Până la aprobarea bugetului pe anul 2021, impozitul pe venit se distribuia astfel la nivel de București: 20% se întorceau la sectorul care a generat acel impozit pe venit; 44.5% erau repartizați către Primăria Municipiului București; 7% către Direcția Generală a Finanțelor Publice a Municipiului București pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor; 28.5% rămâneau la bugetul de stat.

„Astfel, se urmărea o logică liberală prin care sectoarele care încurajează cel mai mult investitorii și firmele să creeze locuri de muncă. Ca idee, Sectorul 1 generează aproximativ 35% din impozitul pe venit la nivel de București pe când Sectorul 3 are o contribuție de doar 13%. Legea bugetului pentru anul 2021 a inclus o schimbare a distribuției banilor din impozitul pe venit astfel: 50% repartizat către Primăria Municipiului București; 50% către Direcția Generală a Finanțelor Publice a Municipiului București pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor; Algoritmul prevede că DGFPMB distribuie mai întâi câte 1150 lei/locuitor/an către fiecare sector, iar suma rămasă este distribuită în funcție de contribuția fiecărui sector. Astfel, sectoarele 3, 5 și 6 efectiv și-au dublat cota din impozitul pe venit!

Guvernul ar trebui să găsească o cale mai corectă de alocare a acestor bani, care să țină cont de mai multe criterii: Performanța economică; Suprafața de întreținut; Numărul de locuitori; Gradul de alocare a resurselor din bugetul local pentru întreținerea și dezvoltarea școlilor, spitalelor, parcurilor etc., de care beneficiază și locuitori din celelalte sectoare.Este important să fim solidari, însă performanța strategiei de dezvoltare economică a unui sector trebuie să producă beneficii în primul rând la nivelul comunității locale”, a scris primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, pe pagina sa de facebook.

Sursa foto: Facebook Clotilde Armand