Oameni de știință din Europa, experți și reprezentanți ai autorităților locale se reunesc la București, la conferința Science meets Regions. Scopul principal vizează discuțiile despre modul în care deciziile politice pot fi fundamentate pe cercetarea științifică.
Evenimentul are loc în data de 12 iunie 2019, la Biblioteca Națională a României, de la ora 11.00 și este organizat de Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Joint Research Centre (Centrul de Cercetare al Comisiei Europene).
Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, a declarat ăn legătură cu acest eveniment:
„Obiectivele evenimentului sunt de a aduce oamenii de știință și factorii de decizie la aceeași masă, de a încuraja colaborarea, de a discuta politici relevante pe plan local, folosindu-ne de rezultatele cercetărilor științifice. În plus, vrem să prezentăm contribuția esențială pe care știința o are în evoluția societății.”
În județul Ilfov, la Măgurele, se construiește centrul european de cercetare științifică Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP), unde este amplasat cel mai puternic laser din lume. Orașul Măgurele găzduieste și cea mai importantă platformă de cercetare din România. Nu mai puțin de nouă institute naționale au sediul acolo. Consiliul Județean Ilfov are în plan și crearea unui parc științific la Măgurele. Există deja un plan de fezabilitate și sunt deja, discuții cu Banca Europeană de Investiții, pentru un împrumut de 15 milioane de euro, iar autoritățile speră ca în septembrie 2020 să demareze lucrările de construcție.
În cadrul conferinței Science meets Regions va fi prezentat un studiu științific privind potențialul de dezvoltare al orașului Măgurele. Obiectivul este transformarea localității într-un smart city, având la bază politici publice fundamentate pe rezultatele cercetării științifice.
Potrivit unui comunicat odicial, aproape 200 de oameni au fost invitați la conferința Science meets Regions. Printre cei care vor lua cuvântul se numără președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, directorul general al Institutului de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ (IFIN-HH), Nicolae Victor Zamfir, reprezentanți ai parcurilor științifice din europa și ai asociațiilor internaționale de profil.

Acad. Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” : 
„În timp ce acumularea de noi cunoștințe rămâne o piatră de temelie a peisajului academic, o sarcină importantă a comunității științifice poate fi de a oferi consultanță autorităților. Această provocare cere elaborarea continuă a opțiunilor, a celor mai bune practici și a mecanismelor, într-o societate bombardată de informații.”

Oameni de știință din Europa, experți și reprezentanți ai autorităților locale se reunesc la București, la conferința Science meets Regions. Scopul principal vizează discuțiile despre modul în care deciziile politice pot fi fundamentate pe cercetarea științifică.