Expoziția-eveniment pe care vă invităm să o vizitați începând de mâine, 19 mai 2021, ora 10.00, la Palatul Suțu, va reuni cele mai frumoase obiecte gumelnițene din colecțiile a două muzee – Muzeul Municipiului București și Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița – și va aborda o serie de registre tematice, precum contextul general al neoliticului și eneoliticului în sud-estul României, locuirea, hrana, ceramica și primele obiecte metalice, relația cu alte populații.

O mare parte a așezărilor gumelnițene erau de tip tell (movilă antropică) indicând o locuire intensă pe același amplasament, în apropierea surselor de apă, de multe ori pe promontorii cu poziție dominantă. Cultura materială a acestor populații este una bogată și deosebit de interesantă, diversificată, evidențiind un nivel ridicat al cunoștințelor tehnice.

O extraordinară incursiune în… inima istoriei. Ceva de care avem nevoie!…

Detalii despre toate acestea vă invităm să aflați citind articolul scris pentru „București în 5 minute” de Dr. Dan Pîrvulescu, director adjunct Secția Istorie – curator al noii expoziții „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani”: http://muzeulbucurestiului.ro/civilizatia-gumelnita…/

Explicații foto:

Model miniatural de locuință

Cupă bitronconică gumelnițeană