Primii cetățeni care nu vor mai fi nevoiți să meargă la Direcţia de Taxe şi Impozite pentru certificatul de atestare fiscală vor fi cei din Sectorul 6.  Ulterior, programul pilot va fi extins în toate sectoarele Capitalei și la nivel naṭional. 

Anunțul a fost făcut de președintele Autorității de Digitalizare a României, în cadrul evenimentului THE WAY FORWARD: România, în top 10 economii agile. Prima ediție a Conferinței de transformare digitală a adus în discuție probleme cheie pe care le întâmpină sectorul public și privat pe drumul transformării digitale și AI, pentru a susține dezvoltarea unui mediu economic agil și sustenabil. 

Președintele ADR a amintit nevoia unei bune colaborări între cele două sectoare astfel încât România să facă pașii necesari către accelerarea reformelor: ,,O provocare foarte mare o reprezintă Acordul cadru de transformare digitală a administrației publice din România, a cărui valoare este de 30 milioane de euro, pentru 3 ani. Prin el, ADR schimbă modul în care instituțiile publice abordează zona de creare/dezvoltare a unor aplicații. Practic, achiziționăm experți, nu soluții, în zona de business, dezvoltare de software, testare, implementare de tehnologii cum ar fi blockchain și AI. Statul nu trebuie să se ocupe neapărat de dezvoltarea soluțiilor de software, ci să aibă capacitatea de a analiza livrabilul pe care privatul vine și îl pune în funcțiune. Inovarea vine din privat, statul are rolul să controleze implementarea,” a spus Octavian Oprea, președintele ADR. 

Demn de știut, tema digitalizării a fost abordată din mai multe perspective de către vorbitorii prezenți, începând de la schimbările tehnologice care trebuie implementate la nivelul administrației locale, în educație, strategiile pentru transformarea orașelor în „smart cities”, până la cum răspunde mediul privat la provocările tehnologice. 
 
Pandemia, însă, ne-a împins de la spate și a adus un lucru bun din acest punct de vedere. Vestitul dosar cu șină va dispărea curând, spun autoritățile publice. Vlad Gheorghe, eurodeputat, a motivat existența acestuia spunând că ,,în mare parte, este generat de teama funcționarilor de a nu avea probleme, de a se acoperi de hârtii, pentru că nu au încredere că documentele primite pe online vor putea dovedi că ei și-au făcut treaba. În opinia mea, cadru legislativ avem, ne trebuie mai mult training pentru a instrui funcționarii și a-i liniști. Și avem destui bani din fonduri europene.“ 
 
Pașii României spre digitalizare au fost puși în oglindă cu cei făcuți de alte state, în special de Estonia. 

,,În momentul în care Republica Moldova îți dă clasă când vine vorba de digitalizarea serviciilor publice, începi să îți pui niște semne de întrebare. Mai ales că există resursă umană și avem și resurse financiare, după cum spunea colegul meu, eurodeputat,” a declarat Yugo Neumornireprezentant CIO Council

În România, una dintre cele mai dese întrebări legate de automatizare este ,,Digitalizarea ne va lăsa fără slujbe?”. Alexandru Radu, Head of Business Growth, Arggo Consulting a clarificat această dilemă citând un studiu interesant făcut de MCKinsey Global Institute Report care arată că ,,mai puṭin de 5% dintre slujbe constau în activități complet automatizabile, asa că, aș spune că slujbele noastre sunt complet la adăpost. Însă, 1 din 3 activități ar putea fi automatizate pentru 60% dintre slujbe. Așadar, este o oportunitate uriașă. Cei mai mulți anagajați văd automatizarea într-o lumina bună. Mai ales că, 40% dintre angajați petrec un sfert din săptămâna de lucru în activități repetitive. Și 70% dintre ei spun că cea mai mare oportunitate ar fi reducerea acestui timp.” 

Compania Arggo Consulting a dezvoltat platforma Timeqode tocmai pentru a ușura munca angajaților și a le da timpul înapoi. Este o platformă no code, de management al proceselor de business cu ajutorul căreia companiile pot crea aplicații web de business rapid. 

În clasamentul indicelui DESI, România se situează pe locul 26 din 28 de state membre UE, în ceea ce privește competitivitatea în economia și societatea digitală.  

La evenimentul dedicat IT&C au participat reprezentanți din mediul public, precum Marcel Boloș – președintele Agenției de Dezvoltare Nord-Vest, Vlad Gheorghe – europarlamentar și Viorel Băltărețu – deputat în Parlamentul României, dar și reprezentanți ai mediului privat: Alexandru Radu – Head of Business Growth, Arggo Consulting, Andreea Vlănțoiu – avocat Data Protection, Daniel Homorodean – Vicepreședinte Cluj IT Cluster, Daniel Pintilie – CEO și fondator Watto Stations, Rodica Lupu, Fondator Ingenius Hub, Yugo Neumorni – reprezentant CIO Council, Andreea Paul – Fondator INACO și Ella Ciupercă – Research Lead 360 Think Thank. 

Evenimentul a fost moderat de Mihaela Tudor, fondator al Tudor Communication și 2value.ro, singura platformă care conectează direct IMM-urile și mass-media. 
 
Evenimentul poate fi urmărit aici: 
https://www.facebook.com/TudorCom/videos/359887502493813 

Mai multe informații găsiți în link-ul de mai jos:
https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1bh5aWA9usopgPfe0-RMqvUhym6NZjCCT