Ce avem noi aici?! Negustorul bucureștean Hagi Tudorache (născut la 1768 la Curtea de Argeș), unul dintre cei mai bogați și mai influenți comercianți din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Se povestește că afacerile lui erau împrăștiate prin toată zona balcanică, sute de negustori fiind trecuți în catastiful de relații al acestuia. Hagi Tudorache a fost unul dintre „pionierii” comerțului prin intermediul magazinelor ambulante, afacere bănoasă, care a contribuit la creșterea averii sale. De aceea, își putea permite să cheltuie cât dorea, pentru a-și atisface toate poftele.

Veșmintele (taclitul, giubeaua, anteriul) și bijuteriile cu care apare în imagine valorau peste 10.000 de sfanți, o sumă imensă pentru acele vremuri.

*El a avut nouă copii împreună cu soția sa, din care doi au murit de tineri. Printre cei rămași se numără trei fete și patru băieți (Costache, Ghiță, Iancu și Mihalache). Toți s-au ocupat cu comerțul, după ce au făcut practică în prăvălia tatălui lor. El a extins afacerea de lipscănie, cumpărând prăvălii și terenuri prin tot Bucureștiul.

Deși nu știa carte, Hagi Tudorache și-a creat un păienjeniș negustoresc, care cuprindea spațiul dintre București și Leipzig, plus Balcanii. Peste 200 de negustori erau prezenți în catastiful firmei. Era un întreprinzător ingenios și în privința transportului mărfurilor. Primele magazine ambulante au fost create la inițiativa lui Hagi Tudorache, afacerea fiind de mare succes.

sursa foto: Istorie si Civilizatie