În ciuda numelui celebru pe care îl poartă, actuala echipă feminină de handbal HBC ȚSKA Moscova are doar doi ani de istorie. Înaintea primului sezon, 2019-2020, conducerea clubului HBC ȚSKA Moscova a anunțat semnarea mai multor jucătare cu renume din naționala de handbal a Rusiei și l-a desemnat pe antrenorul danez Jan Leslie să se ocupe de echipa ce a avut trasat încă din start ca obiectiv principal câștigarea Ligii Campionilor după doar trei ani!

Patru campioane olimpice!

Au fost aduse încă de la început, de la Lada Togliatti, respectiv Rostov-Don, Daria Evgenievna Dmitrieva și Iekaterina Fiodorovna Iliina, campioane olimpice la Rio de Janeiro în 2016! 

Ulterior, la HBC ȚSKA au ajuns și elte componente ale naționalei Rusiei, campioană olimpică la Rio. Portarul Anna Sergeievna Sedoikina și extrema dreaptă Marina Vladimirovna Sudakova s-au alăturat grupării anul trecut, venind de la Rostov-Don.

ȚSKA are o fostă tigroaică în lot!

În lotul actual al echipei ȚSKA Moscova se regăsesc staniere de valoare cum ar fi portarul brazilian Chana Franciela Masson de Souza, 42 de ani, participantă la patru ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară (2000 Sydney, 2004 Atena, 2008 Beijing, 2012 Londra), extrema dreaptă Sara Ristovska, 24 de ani, componentă a naționalei Macedoniei de Nord, pivotul danez Kathrine Brothmann Heindahl, 29 de ani, și apărătoarea suedeză Sabina Rosengren Jacobsen, 32 de ani, care a evoluat pentru CSM București timp de două sezoane (2017-2019).

Pentru sezonul viitor, HBC ȚSKA Moscova a anunțat deja înregimentarea uneia dintre cele mai „vânate” jucătoare din lume, extrema dreaptă slovenă Ana Gros, care a evoluat în ultimii trei ani la Brest Bretagne Handball. 

A doua oară în România!

La primul sezon în DELO EHF Champions League, 2020-2021, HBC ȚSKA Moscova s-a numărat printre protagonistele Grupei B, unde a încheiat pe locul secund, la doar un punct în spatele echipei Győri Audi ETO KC, campioana Europei din ultimele trei sezoane. 

Rusoaicele nu sunt la prima vizită în România. În actualul sezon al Ligii Campionilor, HBC ȚSKA a dat piept cu SCM Râmnicu Vâlcea, de care a dispus în ambele partide, 30-20 (14-11) la Moscova, în 26 septembrie 2020, și 34-24 (17-9) la Râmnicu Vâlcea, în 24 ianuarie 2021. 

În sferturile de finală ale competiției, HBC ȚSKA Moscova a trecut, nu fără emoții, de Rokometni klub Krim Ljubljana cu scorul general de 47-46 (20-25 în Slovenia și 27-21 în Rusia)!

A plecat Jan Leslie!

Între timp, însă, adversara echipei CSM București în sferturile de finală ale Ligii Campionilor s-a despărțit de antrenorul Jan Leslie Petersen! În dubla confruntare cu tigroaicele, echipa va fi condusă de pe bancă de Olga Sergeievna Levina-Akopian.

Născută la Volvograd în 4 martie 1985, Olga Sergeievna Levina-Akopian a jucat pentru formațiile Dinamo Volgograd (2002-2015) și Lada Togliatti (2015-2016). În tricoul echipei naționale a Rusiei, Olga Sergeievna Levina-Akopian a cucerit, printre altele, titlul olimpic la Rio de Janeiro în 2016 și două titluri mondiale în 2007 (Franța) și 2009 (China).

Iata si declaratiile date de doua dintre jucatoarele echipei CSM Bucuresti inaintea acestui joc dificil:

CRINA PINTEA: „Este cel mai greu meci al nostru din acest sezon. Cred că toată munca noastră de până acum se va vedea în acest meci. În acest meci se va vedea tot. Nu vreau să sune prea dur, dar dacă nu vom da tot, dacă nu vom reuși, cred că muncă noastră a tuturor a fost în van. E cel mai greu examen al nostru. Îmi doresc să dăm totul, să ne batem până la capăt. Spun mereu că forța grupului e foarte importantă. O spun și acum. Îmi doresc să jucăm și bine și frumos, iar la final să ne bucurăm”, a spus Crina Pintea.

GABRIELA PERIANU: „Partida de sâmbătă va fi doar prima repriză a acestui duel! Urmează cea de-a doua repriză la Moscova. Ambele trebuiesc abordate cu maximă atenție, cu o uriașă concentrare. Calificarea se va juca până în ultima secundă a meciului retur, până la ultimul fluier. Ne vom lupta pentru victorie în ambele partide, iar la sfârșit îmi doresc din toată inima ca noi să fim cele calificate în Final Four-ul Ligii Campionilor”.

CSM București și HBC ȚSKA Moscova se vor confrunta în sferturile de finală ale Women EHF Champions League pe 3 aprilie, la București, și pe 10 aprilie, în Rusia.
foto: ehfcl.eurohandball.com

Sursa: csmbucuresti.ro