Câteva zile mai sunt și… începe noul an școlar. Așteptat și… mai puțin așteptat, apăsat de semne de întrebare și de mirare cu impact direct asupra elevilor, asupra cadrelor didactice… asupra comunității. Totul sub presiunea unei pandemii care la propriu, „a pus bețe în roate” omenirii și a creat… cimitire întregi, la propriu, pe tot mapamondul. Și, totuși, aici, în România, ne pregătim de noul an școlar, de o nouă etapă… din viața elevilor, după care vine alta… asemeni zilelor asemeni… speranțelor, notelor, examenelor. Și MAI SUNT ATÂTEA DE FĂCUT!

Vă prezentăm azi o situație. Ceva mai mult decât „un posibil scenariu”, o situație reală.

Un liceu, în București Un liceu în care învață aproximativ 1600 de elevi.

Numai pentru profesori ar trebui cca 80 de laptop-uri. Care… nu sunt (azi, 8 septembrie, deja!). Nici cele pentru elevi. Au existat promisiuni încă din luna martie, de când a lovit pandemia… dar… ceva, undeva, s-a împotmolit pe drum. Cei de la DGAPI spuneau în 3 septembrie că ar putea fi găsite niște fonduri, dar nu se poate opera nimic concret, pentru că, dacă între timp, totuși, vin laptop-urile de la Minister, se suprapun și iese altceva. Și… totul în condițiile în care s-au făcut adrese către Ministerul Educației din timp, dar…

La fel, s-a promis măcar un termoscanner care… nici el nu a ajuns.

O problemă ar fi și cu predarea online, pentru că majoritatea profesorilor au peste 50 de ani și mai greu se pot adapta la metodele de predare online, astfel încât să se păstreze eficiența procesului educațional. În plus, instituția nu dispune de camere video de logistica necesară predării unor lecții online. Și nici cadrele didactice nu au tot ce este necesar fiecare, acasă, pentru susținerea predării în așa-zisul „scenariu roșu”.

Un alt aspect ar fi acela al începutului cursurilor în cazul în care acestea s-ar desfășura fizic. Dimineața, la prima oră, ar veni la școală cca 1100 de elevi, majoritatea însoțiți de părinți, eventual cu mașinile și nu numai. În fața școlii s-ar ivi o aglomerație de nedescris. Fiind o unitate cu peste 1000 de elevi e foarte dificil, aproape imposibilă organizarea în clase astfel încât să se păstreze cu strictețe regulile de distanțare.

Dacă 10 sau mai puțini elevi chiar, au temperatura peste 37,3 grade Celsius la intrare în școală,CE SE ÎNTÂMPLĂ? Chemi părintele la școală (care, poate e suspect), trimiți elevul singur acasă, cu autobuzul, tramvaiul/ chiar dacă… elevul e suspect, poate chiar bolnav?!?!?

Dacă elevii stau mai mult de 4 ore la școală (ca și profesorii, de altfel), trebuie, teoretic, să își schimbe măștile, care ar trebui asigurate la școală. Nu există niciun stoc în momentul de față și nu se știe dacă și când va fi rezolvată problemă. Nu există niciun protocol clar privind această regulă și nici cine va fi responsabil cu distribuirea măștilor în condiții de siguranță către elevi.

La 3 corpuri de clădire sunt 4 oameni lacurățenie, care în condiiile actuale, vor trebui să dezinfecteze totul de mai multe ori pe zi, la toalete… teoretic ar trebui după fiecare folosire, iar muncc acestora, în ansamblu, va fi însutită față de ceea ce era până acum. Cum vor face față?!

Să nu mai vorbim de manualele care NU au ajuns (vreo 50.000). Nu se știe cine și cum le preia, cine și cum le va dezindecta și cum vor fi predate elevilor!

În momentul de față, în liceu, nu există decât dezinfectant. Și… un car de întrebări!

Cine își asumă responsabilitatea?! Cine și cum va sta printre elevi, în pauze, să supravegheze totul și mai ales DISTANȚAREA și preîntâmpinarea vreunei glume neghioabe cu schimbul de măști sau cine știe ce altceva…?!
Persoana în cauză ne s
pune chiar că este dispusă să delege pe altcineva, să împuternicească pe altcineva în locul său în Consiliul de Administrație al instituției, pentru că omul realizează că povara este uriașă și, conștient de realittae, nu își poate asuma răspunderae pentru viețile elevilor și ale cadrelor didactice.

REALITATEA: REALITATEA dintr-un liceu bucureștean (ce-o fi, cum o fi… în vreun sat uitat de lume?!). O realitate cruntă, pe care apasă, în plus, numărul, totuși, destul de mare de îmbolnăviri din capitală, unde adesea, de la o zi la alta sunt mult peste 200 de cazuri noi. De altfel, nu puțini sunt medicii care sunt de părere că, după începerea anului școlar, vor fi, poate zile în care numărul cazurilor noi s-ar putea apropia de 2000!

Este nevoie de responsabilitate și implicare, este nevoie de conștiinciozitate și spirit civic poate mai mult ca oricând. Și din partea tuturor!!!