Ioana Radu, „doamna romanței românești”, a fost nu numai o mare cântăreață, cu o voce care a croit drum de aur romanței. Artista a fost… a doua femeie din România care a mers cu… motocicleta, „călătorind după voia inimii”, cum îi mărturisea surorii sale, Mia Braia, și aceasta o îndrăgită cântăreață.

Ioana Radu, „doamna romanței românești”, a fost nu numai o mare cântăreață, cu o voce care a croit drum de aur romanței. Artista a fost… a doua femeie din România care a mers cu… motocicleta.

Ioana Radu (n. 17 februarie 1917BucureștiRomâniad. 19 septembrie 1990BucureștiRomânia) . Pe numele adevărat Eugenia (Jana) Braia, copilărește în Craiova, unde era stabilită familia artistei. De la lăutarii cârciumei tatălui său, Constantin Braia („La ieftenirea traiului”) – Ion al lui ȚacheGheorghe al lui GâgăLimbă – culege și învață primele cântece populare și lăutărești.

Studiază la Liceul „Elena Cuza” din Craiova, unde profesoara de muzică, Elena Simionescu, îi cultivă dragostea pentru cântecul lăutăresc și mai ales pentru romanță. După un periplu la Calafat și Corabia, în 1936, din cauza situației financiare precare, și-a părăsit soțul – compozitorul și profesorul de muzică Romeo Rădescu – stabilindu-se la București.

foto: Poze vechi din Romania