„Au fost proximativ 136.000 de elevi înscrişi aproximativ, s-au prezentat în jur de 129.000. Deci primul semnal de alarmă e ce s-a întâmplat cu cei peste 6.000 de elevi? Care au fost motivele pentru care nu s-au prezentat la examen? 84 de elevi au fost scoşi din examen, un număr exagerat de mare aş putea spune, pentru că ştiau că pedeapsa este destul de drastică, doi ani de zile nu se mai pot apropia de examenul de Bacalaureat dacă au avut tentativă de fraudă”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Antena 3.
O problemă. Și nu de matematică, ci de… viitor. Viitorul unor tineri care ori sunt foarte nesiguri și nu au încredere în propriile puteri ori sunt foarte dezorientați , până într-acolo încât… sau tocmai pentru că nu mai au încredere în sistemul de învățământ și nici în societate. Un aspect care ar trebui să nască o dezbatere națională. Dar nu așa, o discuție sau câteva în niște săli de ședință și atât. Chestiunea trebuie tratată cu maximă atenție și… implicare.
Și asta trebuie să se întâmple cât mai curând pentru că… deja, precedentul a fost creat. Unde se duc acești tineri, așa nici pe cal, nici în căruță? Pleacă toți din țară, ce se apucă să facă?! Cu siguranță nu au toți un atestat al unor studii de ordin profesional, care, cât de cât să le deschidă vreo portiță, pe undeva. Sunt doar din cei care cred că orice se paote, oriunde,și că vor câștigaimediat bani pentru căsunt descurcăreți?! Sau doar sunt scârbiți și sunt convinși că… BAC-UL și trecerea prin școală nu-i ajută cu nimic?!?

***Demn de precizat, judeţele care au obţinut peste media naţională la BAC sunt: Cluj – 81%, Iaşi – 76%, Bacău – 75%.
De asemenea, sunt de remarcat 4 judeţe care se pot mândri și ele cu procente de promovabilitate între 70% şi 75%, respectiv: Sibiu, Galaţi, Braşov şi București.

foto: ziare.com

Un aspect care ar trebui să nască o dezbatere națională. Dar nu așa, o discuție sau câteva în niște săli de ședință și atât.