Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a participat în data de 22 iunie 2020 la întâlnirea organizată la sediul MADR privind elaborarea unei strategii sectoriale referitoare la atenuarea efectelor secetei și prevenirii fenomenelor de deșertificare.
Trebuie știut că la această întâlnire au luat parte subsecretarul de stat Avram Fițiu, Președintele ASAS, Prof. Dr. Valeriu Tabără, cercetători, fermieri, reprezentanți ai mediului asociativ și ai Forumului Inventatorilor români, precum și directori și experți din cadrul MADR – https://bit.ly/intalnire-cercetare
 În cadrul dezbaterii, ministrul Adrian Oros a declarat că este necesară identificarea unor soluții pe termen mediu și lung pentru strategia de gestionare a apei și combaterea deșertificării, iar pentru un buget mai mare alocat cercetării este necesar ca soluțiile identificate în urma acestor întâlniri să fie cuprinse atât în noul Plan Național Strategic (PNS), cât și în planurile altor ministere.
Subsecretarul de stat Avram Fițiu, cel care coordonează domeniul cercetării în cadrul MADR, a afirmat: ”Sperăm ca această întâlnire să fie un prim semnal că Ministerul își dorește să pună la masa discuțiilor cercetarea împreună cu reprezentanții agricultorilor, pentru că suntem într-un an deosebit, în care trebuie să conturăm noul Plan Național Strategic. Depinde de noi cum vom munci în așa fel încât sa avem un PNS care să corespundă așteptărilor și să gândim măsurile referitoare la secetă, deșertificare, schimbări climatice și alte provocări majore la nivel european, iar aceste discuții trebuie să fie transpuse în măsuri de finanțare în noul PNS”.

* IMPORTANT: Analiza rezultatelor proiectelor de cercetare a fost realizată în contextul în care acestea trebuie să fie incluse în masuri de finanțare în noul PNS.