Am participat astăzi, în regim de videoconferință, la evenimentul „NATO Cyber Defence: A Decade of Opportunities and Challenges”, organizat de Centrul Cooperativ de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică.

Am avut bucuria să prezint parcursul și eforturile echipei care au condus la votul favorabil în ceea ce privește găzduirea și operaționalizarea centrului Cyber la București. Succesul României în acest demers se datorează atât avantajelor legate de numărul specialiștilor IT, competențele acestora, infrastructura rapidă și sigură, precum și echipei care a coordonat și implementat întregul proces de candidatură. Ne dorim să păstrăm energia și entuziasmul de care echipa a dat dovadă pe parcursul competiției și mai departe, în etapa de operaționalizare.

Am crezut cu tărie în acest proiect și l-am susținut la nivel european chiar de la început, când era doar o idee. Am început să ne pregătim pentru această competiție cu mult înainte de startul oficial și am reușit să onorăm cu succes toate cerințele Comisiei legate de operaționalizarea Centrului la București.

Cred că este o șansă unică pentru România atât în privința creșterii competențelor de cybersecurity la nivel național cât și din perspectiva investițiilor pe care Centrul le va atrage aici. De aceea, mergem mai departe cu aceeași echipă și cu aceeași energie și vom face tot ce ține de noi ca Centrul Cyber de la București să devină operațional cât mai curând”.

Declarațiile vin din partea… ministrului de Finanțe, Alexandru Nazare.

Foto: Every year, Cyber Coalition, NATO’s biggest and most important cyber defence exercise, involves more than 700 participants from NATO Allies, partner countries, the European Union, industry and academia. © NATO