Locotenentul Ionuț Enache, aflat acum în prima misiune în Afganistan, este cel mai tânăr „Battle Captain” al Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei.
Are în spate un background bogat de cunoștințe deprinse pe timpul lucrului în țară, în domeniul operațiilor și instrucției.
Ionuț a absolvit Colegiul Militar Național „Dimitrie Cantemir” în anul 2011 și, ulterior, prestigioasa Academie a Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în anul 2014.
Un tânăr, un patriot, un militar care simte românește într-atât încât a ales una dintre cele mai nobile și dificile profesii.
„Alegerea carierei militare la doar 14 ani a fost o decizie care mi-a schimbat definitiv viața și de care astăzi sunt mândru. O contribuție importantă au avut-o cadrele militare și profesorii care m-au educat și susținut în toată această perioadă. 
Am dat curs provocării de a participa la o misiune în Afganistan pentru a pune în aplicare tot ceea ce am învățat până acum și pentru a lucra la un nivel multinațional alături de partenerii de coaliție. Chiar dacă în mod obișnuit lucrăm la mii de kilometri unii de alții și venim din țări diferite, având culturi diferite, am simțit că suntem pe aceeași lungime de undă, am colaborat foarte bine iar acest lucru mă face să cred că am fost beneficiarii aceluiași program de instruire întrucât procedurile noastre operaționale se aseamănă foarte mult.” (sursă text: lt. Mirela Căpîlnean)
Vorbește calm, calculat, dar cu o bucurie și o emoție greu de cuprins încuvinte, izvorâte din ceeace înțelege el prin rostul carierei militare. Un tânăr, on român, un militar: un exemplu extraordinar pentru tinerii de azi și… nu numai pentru ei!!!
TOT RESPECTUL!
Bun știutor de carte, dar mai cu seamă bun știutor de istorie, din cărți și din trăiri, bun știutor de științe exacte, de geografie, de strategii militare, BUN la inimă ca pita caldă, sportiv, senin, neostenit… și mai… știutor și iubitor al CĂRȚII, al versului, cu sufletul horind către ce e frumos. EL, MILITARUL… cu flori la tâmpla gândului pentru ai săi, neîncetat…

 foto: plt.maj. Dan Vereș

Un tânăr, un patriot, un militar care simte românește într-atât încât a ales una dintre cele mai nobile și dificile profesii.