„Am avut onoarea să înmânez, astăzi, cea mai înaltă distincție a Ministerului Afacerilor Interne militarilor instituției noastre care s-au întors din misiunea Resolute Support din Afganistan.

Participarea jandarmilor români la această ultimă misiune este o mărturie fidelă a angajamentului României de susținere și apărare fermă a valorilor democratice fără de care pacea, securitatea, prosperitatea și libertatea nu ar fi posibile.

Din 2015, la misiunea NATO Resolute Support au participat peste 150 de cadre MAI, iar anterior acesteia, din 2011, la Misiunea ISAF în Afganistan au participat aproape 300 de polițiști și militari.

Timp de 10 ani, cadre MAI au slujit România cu profesionalism, participând la misiuni internaționale în zone periculoase ale globului , în cadrul operațiunilor desfășurate sub egida NATO în Afganistan.

Distincțiile conferite azi reprezintă un semn al recunoștinței Ministerului Afacerilor Interne pentru eforturile, sacrificiile personale și profesionalismul de care au dat dovadă militarii instituției noastre.

În cadrul acestui eveniment festiv l-am avut alături pe domnul David MUNIZ, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, unii dintre militarii români fiind decorați chiar în Afganistan de către reprezentanți ai Statelor Unite ale Americii, ceea ce reprezintă dovada încrederii partenerului nostru strategic.

Cu această ocazie am reafirmat determinarea instituției noastre de a susține în continuare angajamentele asumate de România ca stat membru NATO, precum și voința noastră de a răspunde provocărilor şi amenințărilor comune alături de SUA, un aliat apropiat şi un partener strategic al României”.

Este ceea ce a declarat ministrul Lucian Bode referitor la evenimentul emoționant de recunoaștere a meritelor bravilor reprezentanți ai MAI reîntorși din teatrele de operații.