Jerome David „J.D.” Salinger a fost un scriitor american, cunoscut mai ales pentru romanul său De veghe în lanul de secară și firea solitară. Ultima sa lucrare publicată a fost scrisă în anul 1965, iar în 1980, autorul a acordat ultimul său interviu.

 Cine asipra să fie student la Filologie (secțiile Română-Engleză/ Engleză-Română sau Engleză-Franceză) în anii 1988-1989 și mai apoi în anii ʼ90… musai să fi buchisit „la sânge” celebra operă De veghe în lanul de secară, comparată adesea cu Amintirile lui Creangă…

Ei bine, fiul celebrului scriitor se află în aceste zile în România și… a avu o întâlnire de colecție cu al nostru multi-nominalizatla Nobel- Mircea Cărtărescu.

„Viața îți face câteodată daruri neașteptate, cu ceva magic în ele, pentru care eu sunt foarte recunoscător. Firește că am visat toată tinerețea să-l întâlnesc cândva pe J.D. Salinger, sau măcar, vorba lui Holden, ”să-i dau din când în când câte un telefon”. Asta visau până și numeroșii lui fani americani, frustrați de notoria recluziune a autorului. Și iată că mi s-a oferit de curând uimitoarea posibilitate de a avea un dialog pe scenă cu fiul autorului, Matt Salinger, care vizitează zilele astea România! Abia aștept dialogul cu el de miercuri! Poate că nu vom avea, cu ocazia asta, revelații în privința romanelor inedite ce încă așteaptă, se zice, în faimosul seif din faimosul buncăr al scriitorului, dar cred că tot ce va avea de spus Matt va fi foarte interesant pentru cei ce-l iubesc (sau, ca mine, îl divinizează) pe Salinger și pentru cei ce vor să știe mai multe despre literatura americană, despre literatură în general și despre nemuritorul Catcher în special”, scria pe contul său de socializare, în urmă cu două zile, Mircea Cărtărescu.

 În această dimineață, tot acolo, autorul fascinantului Solenoida mărturisit: „Discuția cu Matt Salinger a fost așa cum mă așteptam, destinsă, plăcută, pe măsura omului foarte prietenos și deschis pe care l-am descoperit ieri. Matt e legatarul operei tatălui său, și ne-a promis că în curând ne vom bucura de mai multe cărți inedite ale scriitorului. Abia le aștept! (Fotografii de Ioan Mihai Cochinescu)”.

 Ce întâmplare, ce… dialog, ce… ONOARE! Fiul ceebrului Salinger, la o vorbă cu al nostru Cărtărescu! Cum să nu ți se umple inima?!?!