In primele 7 luni din acest an, pietele au avut o evolutie preponerent pozitiva. Cu toate acestea, viitorul nu este lipsit de riscuri, cele mai mari fiind cele legate de evolutia pandemica la nivel global.

„Un factor de risc este reprezentat despre varianta Delta, care poate duce la impunerea unor restrictii si la blocarea anumitor parti din economie la nivel global”, a declarat Radu Puiu, Research Analist XTB Romania, in cadrul unei discutii care a avut loc cu ocazia evenimentului financiar online „Earnings Report – Cum arata rezultatele financiare pe S1 pe pietele externe”. „Prezumtia legata de faptul ca sectoarele ciclice ar putea avea de castigat in perioada urmatoare, depinde de felul in care va evolua pandemia de Sars-CoV-2, la nivel global. Foarte imporant va fi sentimentul si apetitul pentru risc al investitorilor. Daca vorbim despre un context in care conditiile monetare relaxate din partea bancilor centrale va fi mentinut, apetitul pentru risc si prezenta de lichiditati din piata vor fi favorabile si astfel randamentele titlurilor de stat vor fi in crestere, pentru ca cererea va fi destul de scazuta. Daca vom asista la un nou val de panica sau traderii se vor reorienta catre active de refugiu, atunci am putea sa asistam la un val de cereri pentru astfel de instrumente, care sa duca la o scadere a dobanzilor titlurilor de stat”.

Ciprian Birsan, Business Analyst, a completat: „In momentul de fata, economia globala se afla intr-un moment foarte bun. Exista un val 4, pe care l-as trece la capitolul riscuri, in care vor fi tari care vor avea 25.000 – 30.000 de cazuri noi pe zi. Din punctul meu de vedere este cel mai mare risc pe care il poate avea economia in acest moment – alte riscuri eu nu cred ca exista. Daca efectul acestui val 4 ar fi mult diminuat in viitorul apropiat, economia are toate motivele si toate mecanismele necesare pentru crestere”.

Puiu crede ca perioada urmatoare ar putea aduce si o reorientare a investitorilor, catre actiunile ciclice: „Sezonul de raportari financiare ar putea sa sustina si o rotatie a investitorilor, o reintoarce a acestora dinspre sectoarele de crestere, care au avut performante mai putin reusite fata de asteptari, catre actiuni ciclice. Marja de castig a fost mai mare in sectoarele ciclice si pentru companiile de tip value. Companiile financiare din SUA au inregistrat o marja de castig de 25%, in timp ce sectorul de tehnologie, a avut un ritm de crestere de 10%. Mai mult, marile companii din tehnologie au intampinat greutati in depasirea performantelor si asteptarilor din partea investitorilor, aspect care ar putea continua si in trimestrele urmatoare, pe fondul unei reechilibrari a pietei”.

Birsan mizeaza insa in continuare pe zona de tehnologie, despre care spune ca este „de neoprit”.

Catalin Chivu crede ca eventuale scaderi in perioada urmatoare ar fi absolut normale: „In ultimul an, am avut doar 2 scaderi mai mari pe indicii americani – ce mai mare fiind de 12,8% pe NASDAQ. Este posibil sa avem chiar si 15-20%, dar sunt scaderi absolut normale. Piata cauta motive de panica, de scadere si nu le gaseste”, concluzioneaza Chivu.

Earnings Report este un eveniment organizat cu sprijinul XTB Romania, Evisara (partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, Romania Durabila, Bucuresti Business, Prahova Business si Reusita TV (Parteneri media).