În România codul EORI este alcatuit din: RO (identificator de tara) + nr. de identificare (CNP / CUI).

Probabil te întrebi ce reprezintă numărul EORI și vrei să știi dacă și tu ai nevoie de acesta.

Codul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană atribuit atât persoanelor fizice cât și persoanelor juridice, care doresc să importe mărfuri în Uniunea Europeană sau să exporte în afara Uniunii Europene. Acesta cod fost introdus începând cu 1 iulie 2009.

Cui se adresează acest cod?

Începând cu 01 iulie 2021, dacă dorești să imporți produse din afara UE sau să exporți, chiar și în scopuri personale, trebuie să obții un cod EORI. În baza acestui cod vei fi autorizat ca importator/exportator. Codul EORI se obține o singură dată.

Pentru Persoane Fizice:

Dacă te întrebi dacă ai nevoie de cod EORI, chiar dacă ești persoană fizică și dorești să ridici un colet personal, răspunsul este DA.

Pentru Persoane Juridice:

Codul EORI se obține în baza documentelor actualizate ale societății. Acesta poate fi obținut și de către societățile neplătitoare de TVA. Societatea nu devine automat plătitoare de TVA dacă obține un număr EORI.

Cât timp este valabil codul EORI?

Pentru Persoane Fizice:

perioada valabilitate cod EORI = perioada de valabilitate a cărții de identitate

Ce înseamnă asta? Hai să îți dau un exemplu: în situația în care cartea de identitate este validă până pe 01.01.2033, vei putea obține EORI valabil maxim până la data de 01.01.2033.

Când ai nevoie să modifici codul EORI? Modificarea se face dacă:

  • se schimbă numele de pe cartea de identitate
  • expiră perioada de valabilitate a cărții de identitate
  • se schimbă adresa de domiciliu
  • se declară buletinul ca fiind pierdut / furat / deteriorat și este înlocuit cu unul nou

Pentru Persoane Juridice:

Pentru persoanele juridice, valabilitatea codului EORI poate să fie chiar și pe o perioada de 10 ani.

Totuși trebuie sa ții cont de faptul că există posibilitatea ca cererea pentru cod EORI să fie aprobată pentru o perioadă mai scurtă de timp. Acest lucru se întâmplă atunci când societatea a înregistrat contractul de închiriere / comodat a sediului social pe o perioadă mai mică de 10 ani.

Cum poți obține EORI?

Ai făcut o comanda din afara UE și ai nevoie de un număr EORI? Este prima data când auzi despre acest număr și nu știi ce trebuie să faci mai departe?

Dacă te regăsești în situația de mai sus, există site-uri specializate care oferă servicii de obținere cod EORI, precum site-ul Obtine-EORI.ro.

Pe site vei găsi o listă cu cele mai frecvențe întrebări, precum și informații complete și sintetizate despre numarul EORI. (P)