Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), dr. ing. Costică T. Mustață, s-a întâlnit cu Kairat Karabayev, noul ministru – consilier cu sarcini în domeniul relațiilor economice la Ambasada Republicii Kazahstan în România. La întâlnire au mai fost prezenți: Azamat Kagenov – Consul al Ambasadei, precum și ing. Iuliu Stocklosa, vicepreședinte, și prof. dr. ing. Ion Hohan, președintele Secțiunii Servicii, vicepreședinte al CCIB.

Kairat Karabayev a propus organizarea, în cursul lunii noiembrie a.c., de către CCIB cu sprijinul Ambasadei Kazahstanului, a unui eveniment de promovare a relațiilor economice bilaterale în regim virtual (online) cu participarea firmelor membre ale Camerei bucureștene și instituției similare din Nur-Sultan. Totodată, diplomatul kazah a propus ca președintele CCIB să conducă o misiune economică care să efectueze o vizită de lucru în Kazahstan în luna martie 2021, Președintele CCIB, Costica T. Mustață confirmand, în principiu, interesulinstitutiei de a se implica în organizarea celor două evenimente, urmând ca detaliile să fie stabilite în perioada următoare.

În primele 7 luni din 2020 (date disponibile), volumul schimburilor comerciale bilaterale, comparativ cu perioada similară din 2019 s-a redus cu 34,2%, înregistrând 729 milioane USD, exclusiv pe seama reducerii importului cu 35,9% (688 milioane USD), în timp ce exportul, chiar în condițiile pandemiei de Covid 19 a înregistrat o majorare cu 18%, atingând 41 milioane USD. Kazahstanul se află pe locul 39 între piețele necomunitare de destinație a exporturilor românești, pe locul 5 în topul statelor din afara UE furnizoare de mărfuri în România și pe locul 4 în topul țărilor extra UE, cu care țara noastră înregistrează deficit al balanței comerciale (-647 milioane USD).