Atunci cand cauti un plan de gazduire VPS, vei observa faptul ca unii furnizori de hosting iti ofera acces root, iar altii nu. In cazul in care nu detii foarte multe cunostinte tehnice in domeniu, te-ai putea intreba ce reprezinta acesta si care sunt beneficiile oferite. Iata cum sa decizi daca ai nevoie de o astfel de functie!

Accesul root permite un nivel de control superior

Accesul root iti ofera posibilitatea de a configura totul intr-un mod care nu este disponibil in planurile de gazduire partajata. Spre exemplu, poti instala anumite pachete pe sistemul de operare, precum si sa faci o repartitie la disk-uri sau alte operatiuni similare. Un server de gazduire VPS poate parea simplu la prima vedere, dar la o analiza mai atenta oricine va observa cat de complex este. Exista mii de parti componente, iar o greseala in linia de coduri poate distruge interactiunea si va cauza erori tehnice. Pe de alta parte, o modificare efectuata corect va aduce schimbari ce sunt imposibile prin intermediul accesului normal.

Aceasta functie este utila pentru programatori si developeri

Majoritatea oamenilor privesc planurile de gazduire VPS doar ca pe niste alternative imbunatatite la shared hosting. Totusi, acesta nu este singurul avantaj. Resursele puse la dispozitie permit programatorilor si developerilor sa creeze servere pentru jocuri, sa-si imbunatateasca cunostintele tehnice sau chiar sa configureze un VPN. Un server virtual ii poate ajuta pe cei care inteleg tehnologia sa economiseasca investitiile in programele SaaS si sa creeze diverse aplicatii web, prin intermediul accesului root.

Avantajul acesta trebuie utilizat cu responsabilitate

Nu este obligatoriu sa te loghezi intotdeauna prin interfata root. In schimb, cel mai bine ar fi sa limitezi astfel de sesiuni. Motivul principal este cel legat de securitatea din serviciul de gazduire VPS. Daca ai obiceiul sa te loghezi in acest mod, un virus sau un program malware pe sistemul de operare va obtine control asupra tuturor aspectelor serverului. Pe de alta parte, accesul va fi limitat atunci cand decizi sa blochezi portul SSH de la distanta si schimbi denumirea acestuia.

Alege un numar de la 0 pana la 49151 si asigura-te ca nu-l utilizezi deja pentru alt serviciu. Pe langa asta, seteaza un firewall care sa separe intrarile normale de cele care par suspecte. Acest instrument impiedica persoanelor rau intentionate sa obtina acces la datele tale. In situatia in care ai angajati, permisiunile acestora trebuie setate in functie de job. De asemenea, se poate bloca accesul de la distanta si sa fie limitate si incercarile de autentificare.

Cat de performant poate fi un server de gazduire VPS cu acces root?

In general, furnizorul este responsabil de partea de hardware si de inlocuirea defectiunilor de acelasi tip, precum si de erorile ce impiedica conexiunea utilizatorilor. Pe de alta partea, cea mai mare parte a administrarii pe un server cu acces root revine clientului. De aceea, ar fi bine sa dispui de un panou de control pentru a avea acces la fisiere. Arhitectura cloud de la un furnizor stabil pe piata este bazata in intregime pe SSD, ceea ce permite timpi de raspuns mai rapizi. In plus, resursele puse la dispozitie au devenit scalabile prin tehnologia OpenStack. Toate planurile sunt configurate in RAID 10 pentru performanta si redundanta marite! (P)