ASTA CHIAR TREBUIE ȘTIUT! La Paris, cu ocazia prezentării operei „Œdipe” de George Enescu, parfumierul L.T. Piver a lansat o pudră, o apă de colonie și un parfum cu același nume?

Iată că am descoperit câteva reclame din „Ilustrațiunea română” și „Realitatea ilustrată”, 1936-37…

*** Œdipe (în limba română Oedip) este o tragedie lirică în 4 acte de George Enescu, pe un libret în limba franceză de Edmond Fleg, pornind de la tragediile Oedip rege și Oedip la Colonos scrise de Sofocle.

Opera a fost compusă de George Enescu în perioada 1921 – 1931, fiind dedicată soției sale Maria Tescanu Rosetti (cunoscută ca Maruca Tescanu Rosetti).[1] Enescu a lucrat la conacul Marucăi din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii.

Istoric

Premiera mondială a avut loc la Opéra Garnier din Paris, pe 13 martie 1936. Opera „Oedip” de George Enescu a fost montata pentru a doua oară la Opera Națională din Paris, în sala Garnier, în stagiunea 2010-2011.

Premiera românească a avut loc la București, pe 22 septembrie 1958, cu interpretare în limba română, în excelenta traducere realizată de criticul Emanoil Ciomac[3], dirijor Constantin Silvestri, cu ocazia primei ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”.

În decursul timpului, la Opera Națională București spectacolul a cunoscut mai multe variante de montare regizorală,

1958 – Jean Rânzescu

1991 – Cătălina Buzoianu

1995 – Andrei Șerban

2003 – Petrică Ionescu

2011 – Anda Tăbăcaru Hogea

2015 – Valentina Carrasco

Au mai existat și alte montări, așa cum au fost cele de la Opera Română din Cluj, în regia lui Rareș C. Trifan și la Opera Națională Română din Iași, în regia lui Eduard Sveatchevici.

 foto: Calatori Interbelici