Preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Timişoarei (APT), Simion Giurcă, aduceîn prim-plan cifre la care ar trebui… să ia aminte mulți dintre cei care lucrează în administrațiile locale și nu numai!

Potrivit oficialului, în primele şase luni ale acestui an, în Timişoara au venit peste 180.000 de turişti, estimându-se că în a doua jumătate a anului cifrele vor creşte până spre ţinta propusă, de un milion de vizitatori.

„Trendul este unul ascendent şi sper ca până la finele anului să atingem sau să ne apropiem foarte mult de obiectivele propuse, cifra de un milion de vizitatori, numărul incluzându-i pe toţi cei care vin să vadă anumite evenimente fără să înnopteze, iar la turiştii care şi înnoptează, ţinta noastră este de o jumătate de milion”, a precizat Simion Giurcă, într-o recentă conferinţă de presă.

Preşedintele APT a ținut să subliniezecă Asociaţia doreşte creşterea duratei unui sejur mediu, în prezent Timişoara fiind peste media pe ţară în primul semestru.

„Din datele noastre, în zona privată (apartamente, pensiuni) numărul înnoptărilor este mai mare decât în zona hotelieră, de 4%. Considerăm că Timişoara a intrat pe un drum nou, care să o consacre ca destinaţie turistică importantă şi vrem să forţăm în anii viitori, întrucât Capitala Culturală Europeană se termină la 31 decembrie 2023, dar oraşul trebuie să meargă înainte, iar turismul este un vector important de imagine, de creştere a prestigiului şi un important factor economic”, a arătat Simion Giurcă.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi preşedinte al Alianţei pentru Turism, Dumitru Luca, a punctat că în perioada post-pandemie gusturile turiştilor s-au schimbat, fiind preferate destinaţiile în natură, dar operatorii de turism nu au ştiut să profite de această şansă.

„De departe, cea mai importantă schimbare, de care nu am ştiut să profităm din plin, este faptul că în timpul pandemiei, românii şi-au redescoperit propria ţară. În timpul restricţiilor deplasărilor în alte ţări, românii au fost nevoiţi să călătorească în propria ţară şi trebuia marjat pe acest aspect, trebuia să-i păstrăm şi după redeschiderea graniţelor. Cele mai mari creşteri le-au avut ecoturismul, aproape de natură. Staţiunile montane şi balneare, au apărut destinaţii ecoturistice, alt gen de pensiuni, turism de aventură etc”, a detaliat acesta în contextual amintit.

Trebuie știut, astfel că, spre exemplu, în 2019, un an normal din punct de vedere al turismului, înainte de pandemia care a dat peste cap toate previziunile, la Timișoara au fost 396.644 de turiști care s-au cazat pe parcursul anului, în condițiile în care atuci erau ceva mai puține hoteluri ori apartamente închiriate pentru vizitatori, conform anuarului Direcției de Statistică Timiș.  Din totalul turiștilor din acel an, 120.750 au fost străini.

 Foto: Camelia Mirela Photography, Timisoara – oras european, ziare.com