O testare psihologică poate să pară destul de intimidantă pentru orice persoană deoarece există acea teamă că s-ar putea descoperi probleme pe care să nu le fi prevăzut. De asemenea, evaluările psihologice încă rămân un subiect tabu în țară noastră pentru că există acea concepție greșită că numai oamenii cu probleme psihice sunt trimiși la un psiholog. Însă, adevărul este că o evaluare psihologică poate să fie benefică în orice moment al vieții inclusiv pentru evoluție personală.

Când apelezi la o evaluare psihologică?

Este un proces amănunțit de evaluare și screening realizat de către un psiholog prin care acesta poate avea o imagine mult mai amănunțită asupra punctelor forte sau a limitărilor unei persoane și să găsească astfel cea mai bună modalitate prin care să le abordeze.

O evaluare psihologică pentru adulți trebuie luată în considerare mai ales atunci când există o incertitudine cu privire la motivele pentru care te confrunți cu probleme sau starea ta de spirit nu își revine la normal, indiferent ce ai încerca să faci pentru a schimba acest lucru.

Evaluarea psihologică este benefică mai ales atunci când ai probleme la muncă, la școală, în relațiile cu persoanele din jurul tău, când consideri că faci totul pentru a depăși problemele, dar totuși situația persistă sau îți este greu să înțelegi de ce ți se întâmplă tocmai ție anumite lucruri.

Rezultatele evaluării psihologice te vor ajuta să înțelegi mai bine natura acestor probleme și, alături de un terapeut,  care sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru a depăși starea de disconfort sau blocaj emoțional. Poți află dacă tulburările emoționale precum anxietatea sau furia sunt defapt factorii care te împiedică să atingi rezultatele pe care ți le dorești.

Într-un fel putem face o comparație pertinentă putem considera evaluarea psihologică similară analizelor medicale. Atunci când ai o problemă de sănătate, medicul îți face o trimitere către un laborator de analize medicale pentru a înțelege care este cauza problemelor și să îți prescrie la final un tratament adecvat. La fel se întâmplă și în cazul unei evaluări psihologice. Terapeutul îți face o serie de teste prin care poate să înțeleagă mai bine de unde pornesc aceste probleme și să îți ofere recomandările necesare pentru a le putea depăși.

O evaluare psihologică poate fi primul pas în atingerea rezultatelor dorite

O evaluare psihologică se face numai de către un specialist autorizat și nu trebuie să fie motive de jenă sau de panică. A merge la un psiholog trebuie să fie privit ca fiind un pas esențial pentru a remedia problemele cu care te confrunți. La fel cum mergi la un medic  să remediezi problemele de sănătate, la fel se întâmplă și în cazul unei evaluări psihologice.  Este salvator să ceri ajutor pentru a găsi soluțiile necesare în a-ți remedia problemele care îți creează disconfort în momentul actual.

Totodată, o evaluare psihologică nu înseamnă că ți se vor prescrie medicamente. De multe ori este necesar doar să discuți cu un specialist și să urmezi mai multe ședințe de terapie pentru a putea atinge rezultatele dorite și să afli care sunt cele mai eficiente metode prin care le poți atinge. 

Ești din București și nu știi unde să mergi pentru testare? Clinica Aida Ivan se află în centrul Bucureștiului, pe Calea Victoriei.