Potrivit informațiilor transmise de Primaria Capitalei, anul acesta, domeniul asistentei sociale, la nivelul Bucurestilor, va beneficia de aproximativ 128 de milioane de euro.
Din acest buget, aproximativ 96 milioane euro sunt destinati celor sase stimulente financiare destinate atat tinerilor, cat si categoriilor sociale vulnerabile, care insumeaza, atentie, peste 80.000 de beneficiari, restul sumei fiind destinate atat programelor in derulare, cat si proiectelor noi.

Pana in prezent, (in anul 2017, 2018 si primele luni ale anului curent s-au acordat stimulente financiare in valoare de 109 milioane euro)

Anul acesta se vor acorda:

– stimulentul financiar pentru integrarea sociala a persoanelor adulte cu handicap (in cuantum de 500 lei/luna);

– stimulent financiar pentru copiii incadrati in grad de handicap (in cuantum de 1.000 lei/luna)

– stimulentul financiar pentru nou-nascuti (in cuantum de 2.500 lei net/nou-nascut)

– un ajutor social comunitar pentru familia monoparentala (pentru familia monoparentala, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei inclusiv, dupa cum urmeaza: 300 lei pentru familia cu un copil, 600 lei pentru familia cu 2 copii, 900 lei pentru familia cu 3 copii și 1200 lei pentru familia cu 4 sau mai multi copii;

– pentru familia monoparentala, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza peste 201 lei si pana la 530 lei inclusiv, dupa cum urmeaza: 200 lei pentru familia cu un copil, 400 lei pentru familia cu 2 copii, 600 lei pentru familia cu 3 copiiși 800 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii)

– programul voucher Materna (in cuantum de 2.000 lei – medicamente si investigatii medicale)

– un sprijin financiar pentru prevenirea abandonului scolar in municipiul Bucuresti (in cuantum de 450 lei)

Totodata, DGASMB va demara in 2019 doua proiecte noi:

1. „Banca de Alimente” – un complex format dintr-o bancă de alimente, o cantină socială cu 200 de locuri, un centru de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, dar şi un centru de urgenţă pentru mame şi copii. Suma alocata – 5,2 milioane euro.

2. Centru de Îngrijire și Educație Timpurie pentru copii 0 – 3 ani, centru situat în strada Soldat Răducanu nr.3, sector 1. Centrele Antante își lărgesc activitatea, astfel că DGASMB își propune înființarea unui nou centru, cu o capacitate estimativă de 30 de locuri – suma alocata – 524.000 de euro

Totodata, DGASMB continuă dezvoltarea serviciilor deja existente și anume:

• Serviciul cantine sociale: cantina Sf. Constantin, cantina Grivița, cantina Bucur, cantina Ferentari, Complexul de Servicii Sociale Ominis

• Conform estimarilor se vor oferi servicii sociale pentru aproximativ 1.700 de beneficiari.

• Centre de Ingrijire si Educatie Timpurie pentru copii 0 – 3 ani – cele 11 crese Antante la care sunt inscrisi peste 300 de copii.

• “Centrul rezidential de ingrijire si asistenta pentru persoane dependente” – Berceni – care are o capacitate de 240 de locuri.

• „Centrul rezidential de ingrijire si asistenta pentru persoane dependente- Darvari”

• Centrul rezidential “Sf. Teodora” – oferă servicii socio-medicale persoanelor incadrate in grade de dependenta, cu o capacitate de 120 de locuri.

• Complexul integrat de Servicii Sociale pentru Adulti “Sf. Ioan“ – gazduieste cel mai mare Adapost de Urgenta de pe raza Municipiului Bucuresti preia persoane care au domiciliul in Bucuresti cat si in alte judete si este compus din Adapostul de Noapte si Centrul de zi.

• Centrul are o capacitate aproximativ 500 de locuri.

• Serviciul Spalatorii Sociale: spalatoria din strada Armenis, nr.2, sector 3, spalatoria din strada Turnu Magurele nr 17 A, sector 4, spalatoria din Drumul Taberei nr. 24, sector 6

• Centrul destinat agresorilor familiali – O noua sansa – ofera servicii de consiliere psihologica si consiliere in domeniul adictiilor.

Foto: New Money

Aproximativ 96 milioane euro sunt destinati celor sase stimulente financiare destinate atat tinerilor, cat si categoriilor sociale vulnerabile