Bucureştiul găzduieşte a doua etapă a turneului internaţional Grand Chess Tour – Superbet Chess Classic România 2024, care va începe mâine, 26 iunie şi va dura până pe 6 iulie și la care vor lua startul zece dintre cei mai valoroşi şahişti ai lumii, printre care şi unul dintre cei mai mari şahişti ai României, Bogdan Deac.

„România s-a schimbat. Nu mai este ţara în care şahul nu are atenţia cuvenită din partea publicului. Este o ţară în care toată lumea ştie că are loc Grand Chess Tour, unul dintre cele mai prestigioase evenimente nu doar din şah sau sport. Este un eveniment de şah clasic. Este important să menţinem acest aspect chiar dacă nu este la fel de dramatic şi rapid ca şahul rapid sau blitzul. Este crucial ca Bucureştiul, împreună cu Saint Louis, să rămână gardianul şahului tradiţional”, spune Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari şahişti din toate timpurile şi fondator al turneului Grand Chess Tour.

Circuitul internaţional are loc în perioada mai-august şi este format din cinci etape, prima – Superbet Rapid & Blitz – a avut loc în Polonia, următoarea în Bucureşti, urmând ca turneul să ajungă apoi în Croaţia şi în SUA.

Din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucureşti, Varşovia şi Zagreb, iar Federaţia Română de Şah va fi coorganizator şi partener al etapei din România.

Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Wesley So, Gukesh Dommaraju, Ian Nepomniachtchi, Alireza Firouzja, Anish Giri, Rameshbabu Praggnanandhaa şi Nodirbek Abdusattorov şi Bogdan Deac sunt câţiva dintre cei mai importanţi şahişti care vor participa în cea de-a doua etapă a turneului Grand Chess Tour.

Iubitorii şahului vor putea participa la meciurile din cadrul competiţiei, biletele fiind deja puse în vânzare.

Premiile etapei din Bucureşti ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 dolari pentru fiecare etapă de şah rapid şi blitz. Totodată, ediţia din 2024 va beneficia şi de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasaţi la finalul întregului turneu.