Primarul General, Gabriela Firea: “Primăria Capitalei a făcut verificări la 218 șantiere din București, ca parte a planului municipal pe care îl aplicăm consecvent pentru un aer mai curat.

Inspectorii municipali au aplicat 89 de sancțiuni contravenționale, în valoare totala de peste 280.000 de lei.

Inspectorii municipali au aplicat 89 de sancțiuni contravenționale, în valoare totala de peste 280.000 de lei”.

Practic, O serie de controale au fost efectuate, în ultima săptămână, de către inspectorii municipali (Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București) în mod special, în zona șantierelor din capitală, pentru a verifica modul de respectare a normelor de igienă și salubrizare în vigoare.

Primarul General, Gabriela Firea a precizat: “Am dispus intensificarea controalelor pentru verificarea șantierelor din București, având în vedere că reducerea poluării aerului este una dintre țintele noastre principale. Aplicăm în mod consecvent un plan multianual pentru acest deziderat, iar una dintre măsuri este ca șantierele de construcții să respecte normele de igienă și salubrizare în vigoare. Praful și resturile generate de acest tip de activitate contribuie semnificativ la poluarea aerului din capitală. În decurs de cinci zile, polițiștii locali au verificat 218 șantiere urmărind aspectele ce țin de desfășurarea acestora. S-au constatat și nereguli, ca urmare au fost aplicate aplicat 89 de sancțiuni contravenționale în valoare totala de 282.500 de lei.”

Cele mai multe dintre acestea (46 de amenzi) au fost aplicate potrivit HCGMB 120/2010, privind adoptarea normelor de salubrizare și igienizare ale municipiului București.

În acest context, inspectorii au controlat activitățile de construire sau desființare din incinta lor, urmărindu-se, în special, modul în care sunt efectuate activitățile de spălare a suprafețelor de lucru, de acoperire a pământului excavat sau de transport al acestuia. Curățarea căilor de acces și folosirea rampelor de spălare a anvelopelor autovehiculelor care au acces în respectivele șantiere au fost alte două activități vizate de reprezentanții Direcției.

Acțiunea privind reducerea poluării în Capitală continuă, în susținerea acesteia fiind implicate efective importante din cadrul Direcției Control a DGPLCMB – prin serviciile Transporturi si Utilități Publice, Control Salubritate, Control Ecologie si Protectia Mediului și Control Lucrări Edilitare si Afișaj Stradal – dar și din cadrul Direcției de Ordine Publică.

Măsura este una dintre cele prevăzute în Planul integrat de îmbunătățire a calității aerului din București și este aplicată în paralel cu proiecte de modernizare a transportului public, înnoirea flotei STB prin achiziția de noi mijloace de transport (cu peste 50% din parcul activ), trecerea la o gestiune electronică a flotei STB, lansarea de aplicații mobile pentru transportul public, eliminarea din trafic a mașinilor poluante (programul de eco-vouchere), fluidizarea circulației prin lucrări de infrastructură, introducerea în sistemul de management al traficului a intersecțiilor din Capitală (semaforizare inteligentă), crearea unei infrastructuri de incarcare a autoturismelor electrice, încurajarea transportului alternativ (vouchere pentru biciclete, realizarea de piste ciclabile, lansarea unor proiecte de car-sharing și a autobuzelor școlare) etc.