JOS PĂLĂRIA: A XXVII-a  ediție a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” are loc astăzi la Liceul Tehnologic Barbu A. Știrbey din Buftea. Pentru că în ilfov se doreșete păstrarea tradițiilorși a vechilor meșteșuguri. Pentru că se dorește călăuzirea tinerei generații cătreceea ceare mai frumos, mai sfânt acest neam.

Orașul Buftea a fost gazda etapei județene a ediției a XXVII-a a Olimpiadei  „Meșteșuguri artistice tradiționale”. Peste 120 copii din tot județul Ilfov concurează la Liceul Tehnologic Barbu A. Știrbey pentru a se califica la etapa naționala ce va avea loc la Sibiu, în cadrul Muzeului ASTRA , în luna Iulie a acestui an.

Anul acesta, Buftea  a fost reprezentată de cei mai buni elevi ai Scolii Gimnaziale Nr.1 si ai Scolii Gimnaziale Nr.2 care s-au înscris la diferite secțiuni. Pentru a reprezenta cat mai bine tradițiile locale de pe întreg teritoriu al României, organizatorii au introdus pe lângă pictura naiva pe lemn, pânza si sticla sau olărit, xilogravura si alte secțiuni cum ar fi  țesut la război vertical; cusut; brodat; confecționat port popular; dantelă cu suveica; croșetat; confecționat opinci; prelucrare piele/ împletit bice; artă decorativă; pirogravură; mobilier pictat; modelaj lut; confecționat măști.

Orașul Buftea a fost bine reprezentat de 20 ani de către elevii noștri pregătiți de profesorul Badea Mihnea Cristian care s-au întors in fiecare an cu premii importante. Amintim câteva dintre numele care au adus în acești ani onoare orașului în etapa finală de la Sibiu: Achim Cătălin, Diana Aniței, Rodica Rădușca, Ghiorghiță Theodora, Florea Alexandru, Vlăsceanu Irina, Copaci Marina, Stanica Matei si alții.

„ De câțiva ani interesul copiilor fata de tradițiile vechi este mai redus din păcate, ceea ce este firesc pe fondul curentului progresist care se infiltrează încet- încet si in educație. Noi, educatorii ne străduim sa păstram echilibrul si sa conservam valorile autentice naționale.  Eu încerc sa formez de anul acesta o grupa noua cu copii începători, care nu au încă experiența, dar este posibil sa obținem totuși o calificare chiar si in aceste condiții.” ne spune Mihnea Badea profesorul coordonator al Centrului de Excelenta Ilfov, profesor de educație plastica al Scolii Gimnaziale Nr.1 Buftea.

Concursul a început la ora 9:00 si s-a terminat la ora 12:00.

Rezultatele, ca în fiecare an vor fi hotărâte în urma jurizării unei comisii formate din cadre didactice calificate in domeniul artei.

Cătălin Achim a luat mulți ani premiul I la această Olimpiadă, stârnind admirația juriului la Etapa Națională , dar și a celorlalți concurenți din țară care veneau să vadă cum lucrează și învățau de la el.

Ca în fiecare an, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ILFOV cat si Primăria Orașului Buftea sunt alături de organizatori , sprijinind aceasta activitate culturală.