În data de 24.04.2020 a fost semnat contractul de împrumut dintre Municipiul București și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin care Banca a acordat Municipiului o finanțare în sumă de 555 milioane lei, pe o perioadă de până la 3 ani, în vederea refinanțării datoriei publice locale provenite din emisiunea de obligațiuni din 2015, scadentă anul acesta, parte a unui împrumut contractat în anul 2005, scrie pagina oficiala a Primariei Capitalei.

 

În contextul evenimentelor recente cauzate de criza COVID-19, situația de incertitudine, precum și gradul accentuat de volatilitate și instabilitate al piețelor financiar-monetare a determinat Municipiul București să renunțe la proiectul în desfășurare a unei noi emisiuni de obligațiuni și să caute soluții alternative de finanțare într-o piață în continuă schimbare de la o zi la alta.

 

În aceste condiții, BERD, cel mai mare investitor instituțional străin din România și partener cu tradiție al Municipiului București, a anunțat un fond de urgență denumit ”Pachetul Solidarității” și a supus aprobării în regim de urgență o soluție de finanțare pentru contracararea impactului financiar al pandemiei generate de coronavirus.

 

Municipiul București își menține în continuare angajamentul privind programul de obligațiuni, având intenția de a reveni pe piețele de capital la momentul în care condițiile de piață se vor stabiliza și vor deveni avantajoase pentru Capitală.

 

”Mă bucur că am finalizat cu succes această procedură extrem de dificilă într-un moment delicat pentru piața financiară. Sunt conștientă că Municipiul București este perceput ca un emitent important pe piața de obligațiuni municipale din România și țin să precizez că intenționăm să revenim în această calitate de îndată ce piața se va stabiliza”, a declarat Gabriela Firea, Primarul General al Municipiului București.