Albirea dentară este un procedeu cosmetic utilizat pentru a îndepărta petele și decolorările de pe suprafața dinților, cu scopul obținerii unui zâmbet plăcut. Procesul de albire a dinților poate fi efectuat acasă, folosind un kit de albire dentară, cât și la stomatolog. Albirea dentară profesională, efectuată de către un medic stomatolog, este în general mai eficientă, rezultatele obținute fiind mai durabile. Riscurile asociate cu procedura sunt în general minore, în raport cu beneficiile obținute.

Beneficiile aduse de albirea dentară

Albirea dentară profesională, ce implică folosirea unor substanțe chimice ce sunt aplicate pe dinți și ulterior activate folosind laserul sau lumina UV, are scopul de a îndepărta petele și decolorările de pe suprafața dinților, restabilindu-le culoarea naturală și conferindu-le un aspect mai luminos și mai atrăgător. Albirea dentară oferă importante beneficii estetice, care pot influența inclusiv sănătatea psihică, deoarece pot duce la îmbunătățirea încrederii în sine a unei persoane. O albire dentara cu laser, ce presupune utilizarea unei surse de lumină intensă pentru activarea agentului de albire, poate fi o opțiune eficientă și rapidă pentru aproape orice persoană.

Riscurile albirii dentare

Principalul efect secundar al albirii dentare este sensibilitatea temporară a dinților la temperaturi prea ridicate sau prea scăzute, care de obicei dispare în câteva zile sau săptămâni după finalizarea tratamentului. În plus, produsele chimice agresive folosite în procesul de albire pot deteriora smalțul dentar, în cazul unei utilizări necorespunzătoare sau excesive, ceea ce poate crește riscul de carii și leziuni dentare.

Persoanele cu afecțiuni dentare, precum carii, gingivită sau boală parodontală, ar trebui să evite utilizarea unor produse de albire dentară disponibile în magazine sau farmacii fără a consulta un medic stomatolog în prealabil. În astfel de cazuri, utilizarea unor produse de albire dentară poate agrava problemele existente și poate duce la complicații.

Există posibilitatea ca albirea dentară să nu ofere rezultate uniforme sau ca rezultatele să nu fie în măsura așteptărilor personale. În general, însă, serviciile de albire dentară oferite de stomatologii Bucuresti sunt unele care răspund așteptărilor, riscurile fiind unele minore.

Ce influențează rezultatele albirii dentare?

Rezultatele albirii dentare sunt influențate de particularitățile fiecărei persoane, precum culoarea naturală a dinților, tipul și gradul de decolorare, structura smalțului și obiceiurile de igienă orală. De exemplu, persoanele cu smalț mai subțire pot să experimenteze rezultate mai puțin evidente sau să aibă o sensibilitate mai mare după tratament. De asemenea, dinții care și-au modificat culoarea din cauza unor factori interni, cum ar fi anumite medicamente sau traumatisme dentare, pot necesita tratamente suplimentare sau alte opțiuni de albire pentru a obține rezultate satisfăcătoare.