Este esential pentru orice afacere sa aiba la dispozitie solutii prin care sa se poata lansa pe piata cat mai rapid si eficient si de asemenea, de a se pastra pe o linie constanta iar mai apoi, de a se dezvolta, in mod constant si eficient, si desigur, de a reusi sa se diferentieze de alte firme concurente din domeniul sau de activitate dar si din alte domenii. Pentru toate acestea, foarte utile sunt certificarile ISO.

Standarde cu caracter universal, adica ce au aceleasi cerinte indiferent de tipul de companie care doreste sa le obtine, certificarile ISO prezinte diverse cerinte pe care o companie trebuie sa le indeplineasca si prin care aceasta isi poate eficientiza procesele de productie, calitatea produselor si serviciilor, atingerea standardelor cerute de clienti precum si a unui nivel de siguranta, a mediului inconjurator, a angajatilor, informatiilor si altor aspecte de interes.

Fiind vorba de atat de multe aspecte ce pot fi mentionate in toate sectoarele de activitate, acestea au fost impartite in timp in diverse serii de standarde ISO, ce sunt de asemenea imbunatatite si schimbate o data la cativa ani. Luand ca si exemplu standardul ISO 9001, pentru Sistemul de Management al Calitatii, cel mai recent standard este ISO 9001:2015, acesta reprezentand anul in care s-au aplicat ultimele modificari in cadrul seriei.

Dintre numeroasele avantaje oferite de acest standard, le putem enumera pe urmatoarele:

  • Posibilitatea firmelor ce il detin de a participa la licitatii (numite si achizitii publice)
  • Imbunatatirea in mod vizibil a imaginii companiei
  • Aparitia mai multor oportunitati de piata si valorificarea mai usoara  a acestora
  • Imbunatatirea sistemului de management al calitatii al companiei, punctul principal al acestei certificari de altfel
  • Castigarea increderii partenerilor, colaboratorilor si consumatorilor mult mai usor, pe o piata mai larga

Prin alegerea unei firme, organism de certificare, buna, putem obtine o anumita certificare in termen de doar cateva zile si la un pret foarte bun. De asemenea, putem conta pe aceasta si atunci cand perioada de valabilitate a certificari expira si este necesara reinnoirea sa. In toti anii in care o certificare este valabila, organismul decertificare realizeaza, de regula anual, audite, ce fac referire la prezentarea in cadrul firmei a specialistilor care se asigura ca sunt indeplinite conditiile impuse de un anumit standard.

Nu trebuie sa va lasati inselati de faptul ca o certificare ISO are un pret foarte mare si nu ofera suficiente avantaje care sa ajute compania ce o obtine sa recupereze investitiile facute in acest sens. In multe cazuri, acest lucru nu se realizeaza imediat ci mai degraba pe termen scurt, nu doar in materie de bani ci si notorietare si recunoastere din mai multe directii, un lucru la fel de important pentru orice firma.

Pe langa stadardul ISO 9001, un alt standard de o importanta deosebita in cadrul multor companii este ISO 25001, numit si OHSAS 18001. Acest standard permite unei organizatii sa-si controleze riscurile legate de sanatatea si securitatea muncii si sa-si imbunatateasca performanta manageriala. Doar o mica parte din companiile moderne sunt aproape 100% automatizate in timp ce in toate celelalte, exista operatori umani, supusi la diverse riscuri, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Asadar, si daca ar fi sa vorbim despre cei ce lucreaza la birou iar in aceasta perioada, la modul „remote”, pot fi supusi in mod constant la stres, stari de panica dar si aparitia de probleme medicale datorata utilizaii constante a monitoarelor si dispozitivelor electronice, statul pe scaun ore indelungate si asa mai departe.

Fiecare dintre standardele ISO existente acum acopera asadar unul sau mai multe aspecte de interes din cadrul unei companii si ajuta la imbunatatirea acesteia.