Domnul Cristian Bulfon ne face, nouă, tuturor celor ce iubim și păstrăm amintirile Bucurestilor de odinioară, o mare bucuriere, aducând în lumină, pe grupul de Facebook „Bucurestiul de altădată”, un subiect care face legătura cu o veche și… impresionantă fotografie cu băncile existente la începutul secolului trecut în fața Universității.

„Am văzut fotografia de câteva ori pe net și am avut senzația de déjà vu, fără să realizez imediat de ce!

Însă, la un moment dat, trecând prin Cișmigiu, ”m-am luminat”, pentru că mai multe bănci ca cea din fotografie– șase la număr – se află pe una din aleile parcului pe care am trecut de multe ori.

Privindu-le cu atenție, am descoperit sub straturile succesive de vopsea aplicată de-a lungul timpului, delicatețea și frumusețea modelului făurit din fontă, cu mai bine de 150 ani în urmă.

Și estimez această vechime deoarece pe ele există poansonat numele fabricii care a executat lucrarea: ”Fonderie Barbezat et Cie” – turnătoria de artă a lui Gustave Barbezat din Val d’Osne – Franța, celebră în a doua jumătate a secolului XIX și începutul secolului XX, pentru lucrările de mobilier urban executate și prezente și acum în multe orașe din Europa.

”Gustave Barbezat, dirigeant au milieu du XIXe de la fonderie d’art du Val d’Osne (alors Barbezat et Cie), une fonderie spécialisée dans la production de mobilier urbain et de fonte décorative qui deviendra la plus importante fonderie d’art de France sous la marque Val d’Osne”.

De asemenea, se mai poate observa vechea stemă a Bucureștiului ce îl reprezintă pe Sfântul Dumitru, ocrotitorul orașului, ceea ce mă duce cu gândul că aceste bănci au fost comandate special pentru Capitala noastră dar, din păcate, nu am găsit niciun document sau referință despre ele.

Dacă amplasamentul inițial, de la începutul secolului XX, era în fața Universității din București ulterior, probabil prin anii ’30, au ajuns în Cișmigiu unde, din păcate, deteriorate și reparate de mântuială, sunt îngropate aproape o treime în straturile succesive de pământ și asfalt puse în decursul timpului.

Pentru că am convingerea că li se poate reda frumusețea de odinioară, am luat legătura cu DIRECȚIA GENERALĂ DE ARHITECTURĂ PEISAGISTICĂ ȘI MONUMENTE DE FOR PUBLIC (fosta ADMINISTRAȚIE A MONUMENTELOR ȘI PATRIMONIULUI TURISTIC ), pentru a fi restaurate și repuse în valoare”.

Ce bine e să descoperim oameni care țin în suflet amintiri, dar și respect și dorința de a păstra vie moștenirea Micului Paris. Tot respectul pentru gestul și inițiativa domnului Cristian Bulfon.

Foto: Cristian Bulfon