Calea Victoriei, în dreptul fostului Teatru Național. Imaginea este din anii ’30, culorile ceva mai noi…
„Deşi se numea oficial Palatul Băncii Sindicatului Agricol Ilfov, datorită băcăniei-braserie de lux „Dragomir Niculescu”, care oferea „delicatese comestibile”, imobilul a intrat în folclorul bucureştean cu numele Blocul „Dragomir Niculescu”.
Poza, realizată din Piaţa Teatrului Naţional, cred că este din 1937-1938, căci Casa Vanic (despre care am comentat la o altă postare), existenţă pe acel colţ (având la parterul său din 1895 băcănia de lux „Dragomir Niculescu”), situată în diagonală cu Teatrul Naţional, a fost demolată în perioada 1935-1936 şi în locul ei s-a construit, în stil Art Deco, blocul cel alb, care va intra în folclorul local ca „Blocul Dragomir Niculescu”. La nord de acesta este un alt bloc, mai închis la culoare, cu o arhitectură puţin diferită, dar tot stil Art Deco, numit Blocul „Generala”, de la numele societăţii de asigurări care îşi avea sediul în el. Aici era, la acea vreme, în partea stângă se vede capătul str. Ion Câmpineanu (care începea din str. Ştirbei Vodă, cu orientare înclinată faţă de Calea Victoriei, şi după întâlnirea cu str. Luterană, în spatele Palatului Regal, mergea spre sud, paralel cu Calea Victoriei, dar în când ajungea în dreptul Teatrului Naţional, făcea un cot de 90° la stânga, spre est, terminându-se în Calea Victoriei, după ce urcă o mică rampă), iar în cea dreaptă, începutul str. Regale (care se termina în Bd. Ion C. Brătianu, unde pe colţul sudic s-a construit în acelaşi timp Blocul „Carlton”, prăbuşit la cutremurul din 10.11.1940)” (n.r. un comentariu de Mircea Monu).
*Blocul a fost construit după planurile arhitectului State Baloșin, în anul 1936.
Un reper din anii de demult. În centrul Bucureștilor. Acolo unde băcăniile, celebre pentru bunătățile oferite, societățile de asigurări sau numele unor patroni sau mici industriași dădeau numele unor străzi sau locuri, devenind, astfel, puncte de referință/orientare pentru localnici și nu numai…
sursa foto:Razvan Banciu/Bucurestiul De Altadata