Sperăm…TOTUL VA FI BINE!

În acest an, potrivit unor simple estimări, ar fi aproximativ 187.000 de elevi în clasa a XII-a (cei care au participat anul trecut la simularea de la Bacalaureat, pe când erau clasa a XI-a). (N.R. Dar ce se întâmplă cu absolvenții din anii anteriori care ar dori să dea Bacalaureatul acum?! Nimeni nu a spus dacă vor putea să susțină sau nu examenul!)

În situația în care, așa cum a anunțat recent ministrul Educației, Monica Anisie, în acest an, din pricina normelor stabilite pentru încheierea mediilor, nu vor mai fi lăsați corigenți și repetenți, este previzibil ca la examenul de Bacalaureat să se înscrie majoritatea absolvenților de clasa a XII-a.

Astfel, ținând seamă de modul special de organizare a examenelor, în sensul că, pentru a păstra distanțarea, în sălile de examen nu vor putea fi mai mult de 10 elevi, înseamnă că va fi necesar un număr foarte mare de clase. Practic, vreo 18.700. Ceea ce, logic, presupune și un număr impresionant de cadre didactice care să asiste la susținerea probelor.

Concret, e „în joc” o super-organizare, care ține de spații, logistică, rigurozitate… Așadar, s-ar putea să fie nevoie de spații de examen și în școli gimnaziale.

La toate acestea se adaugă o sumă de reguli stricte dar și măsuri care să asigure elevilor CONDIȚII decente, de maximă siguranță și… care să nu inducă stresul, astfel încât tinerii să se poată concentra asupra elaborării lucrărilor.

SEMNAL: O problemă care ar trebui serios luată în seamă este și aceea a elevilor care au domiciliul în alte localități (în general din mediul rural) și care, în mod normal stăteau la cămin sau făceau naveta, uneori zeci de kilometri, pentru a veni la cursuri. Acești tineri vor fi nevoiți să circule în acele zile mult și bine cu microbuzul sau cu trenul, deoarece nu toți vor avea posibilitatea să fie aduși de părinți cu mașina proprie, or poate nici cu au așa ceva! Gândind „la rece”, asta presupune de la sine un stres în plus și… un risc în condițiile actuale!!!

Să mai punem la socoteală și modul de organizare a spațiilor unde vor fi corectate lucrările…

BAC-ul va fi, așadar, nu doar un examen „al maturității” pentru elevi, ci și pentru autorități!!!

foto:ziare.com