29 octombrie este Ziua Internațională a Internetului, o zi dedicată marii invenții care a ușurat viața omului modern. Apariția internetului a schimbat vieți, mentalități și nu este de mirare că astăzi, o mulțime de persoane aproape că nu își imaginează viața fără internet.

Prin intermediul internetului, foarte multe lucruri s-au simplificat, iar comunicarea la distanță a devenit mai ușoară ca niciodată. Practic, oameni di toată lumea sunt mai aproape… unii de alții, virtual, prin intermediul fotografiilor și mesajelor, sau prin milioanele, miliardele, poate, de postări de pe rețelele de socializare.

Pe 29 octombrie 1969 a fost trimis primul mesaj folosind internetul, eveniment care avea loc la doar câteva luni de la momentul în care astronautul american Neil Armstrong a făcut primii paşi pe Lună.

Ziua internațională a internetului

Ziua Internaţională a Internetului” a fost celebrată pentru prima dată în 1999, an în care România a intrat și ea în era internetului. Astfel, ziua de 29 octombrie a fost aleasă pentru a aminti de eforturile depuse pentru a pune bazele acestui spațiu virtual.

Pe măsură ce anii au trecuţ internetul s-a dezvoltat tot mai mult și a ajuns în casele oamenilor, deși la început era folosit doar de marile corporații. Acest tip de conexiune a dus la îmbunătățirea serviciilor folosite de oameni, iar în prezenţ internetul este într-o continuă ascensiune.

Curiozități despre internet

  • În China există centre de tratament pentru dependenții de internet.
  • În fiecare minut sunt trimise aproximativ 204 milioane de emailuri, iar dintre acestea 70% sunt din categoria spam.
  • “Gangnam Style” este cel mai vizionat video din toate timpurile.
  • Majoritatea traficului pe internet nu este generat de oameni, ci de roboți.
  • “Ziua Internaţională a Internetului” a fost celebrată pentru prima dată în 1999.
  • Ce căutăm pe internet reprezintă un procent redus din ceea ce poate oferi acesta. Partea rămasă se numește “Deep Web” și este mult mai mare decât “Surface Web”.
  • Internetul este considerat cea mai importantă invenție a umanității.
  • În perioada 1996-2008 au apărut cele mai multe site-uri de internet. ***Substantivul comun „internet” (scris cu minusculă) desemnează rețele speciale ce interconectează 2 sau mai multe rețele autonome aflate la mare depărtare unele față de altele. Un exemplu de 2 rețele mari, interconectate printr-un internet pentru care folosința acestui nume este justificată: rețelele SIPRNet și FidoNet. Rețelele de tip internet nu trebuie confundate cu super-rețeaua „Internet” de mai sus.

În continuare, acest articol se ocupă numai de Internet – super-rețeaua unică de răspândire mondială.

Termeni înrudiți cu „Internet” și „internet”:

  • intranet: o rețea particulară cu principii de funcționare similare cu cele ale Internetului, dar cu acces restrâns – de exemplu intranetul sau intraneturile unei companii particulare, la care primesc acces numai angajații companiei. Intraneturile sunt de obicei separate de Internet.
  • extranet: un intranet particular al unei companii, la care însă au acces (măcar parțial) și anumite persoane sau grupe externe autorizate din alte companii, ca de exemplu de la firme furnizoare sau firme cliente. Accesul la extraneturi are loc de obicei prin intermediul Internetului.

DE LUAT ÎN SEAMĂ: Punctul de pornire în dezvoltarea Internetului a fost rivalitatea între cele două mari puteri ale secolului al XX-lea: Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. În 1957, URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) lansează în spațiul cosmic primul satelit artificial al Pământului denumit Sputnik. Acest fapt a declanșat o îngrijorare deosebită în Statele Unite ale Americii, astfel președintele Eisenhower înființează o agenție specială subordonată Pentagonului: Advanced Research Projects Agency (www.darpa.mil). Această agenție a Ministerului de Apărare (Department of Defense, prescurtat DOD) este condusă de oameni de știință, are o birocrație redusă, și are ca misiune: „Menținerea superiorității tehnologice a armatei Statelor Unite și prevenirea surprizei tehnologice în domeniul securității naționale prin sponsorizarea celor mai noi și revoluționare descoperiri științifice și prin investirea de fonduri teoretic nelimitate pentru realizarea unei legături între cercetarea științifică și implementarea tehnologică militară a acesteia.