Premierul Nicolae-Ionel Ciucă dă asigurări: „România va avea asigurat grâul necesar pentru consumul intern, dar și disponibilitate pentru export. Am discutat cu ministrul agriculturii, Petre Daea, să continue consultările cu fermierii pentru a definitiva soluția cuprinsă în Programul ”Sprijin pentru România” de susținere a prelucrării în țară a materiilor prime. Prima de 10% din valoarea produselor procesate va încuraja fermierii să proceseze în România și să adauge valoare muncii lor, iar consumatorii români vor avea produse de calitate.

Rămânem ferm angajați în demersurile noastre de a-i ajuta pe fermierii ale căror recolte sunt afectate de secetă. Măsurile operative luate de Comitetul interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură sunt în linie dreaptă. Am aprobat astăzi în guvern noua formă a Programului național de reabilitare a infrastructurii de irigații, pentru care vom aloca, în următorii ani, 1,5 miliarde euro pentru creșterea suprafeței irigate, înființarea de noi amenajări de desecare și drenaj, majorarea numărului de amenajări de irigații și a organizațiilor de utilizatori de apă.

Prin măsurile guvernamentale punem în valoare potențialul agriculturii românești și susținem capacitatea de producție pentru asigurarea necesarului pieței interne, dar și ca resursă pentru dezvoltare economică durabilă”.