Aparate de sudura cu invertor

Ce este in ziua de azi un aparat de sudura cu invertor? In primul rand este un dispozitiv compact, dotat cu toate tipurile de protectie, precum si cu multe optiuni care usureaza munca unui sudor, chiar daca este incepator in meserie. Spre deosebire de aparate de sudura traditionale, care functioneaza direct din retea, invertoarele de sudura folosesc in activitatea lor principiul unui convertor de impulsuri de inalta frecventa.

Tensiunea alternativa a retelei de 220-240 volti cu o frecventa de 50 Hz este mai intai convertita intr-o tensiune continua de 310 volti sau mai mult, apoi aceasta tensiune continua este utilizata pentru inalta tensiune prin conversia energiei de frecventa folosind un transformator de impulsuri sau o bobina de ferita, unde frecventa poate ajunge in principiu la 200 kHz sau mai mult. Datorita conversiei de inalta frecventa, dimensiunea si greutatea dispozitivului au devenit mult mai mici, iar ferita este folosita in circuitele magnetice ale elementelor inductive. Deci, sa aruncam o privire mai atenta la avantajele aparatelor de sudura cu invertor.

Eficienta invertoarelor de sudura

Eficienta invertorului de sudura poate ajunge la 95% sau mai mult, iar factorul de putere se apropie de 0,9 sau chiar de 1. Pierderile inductive sunt pur si simplu absente, datorita unui convertor de comutare cu semiconductor de inalta frecventa, care este putin probabil sa fie realizat cu un transformator de sudare conventional.

Un convertor de impulsuri de inalta frecventa care functioneaza la o frecventa de 25 pana la 200 kHz scade efectiv tensiunea si se opreste automat in timpul pauzelor de lucru, adica nu iroseste inutil energie. Sistemul de racire functioneaza independent de circuitul de alimentare, are propria sa sursa de alimentare si isi face treaba in timpul sudarii sau in pauze.

Reglare manuala precisa a curentului de sudare

Parametrii curentului de sudare sunt stabiliti de sudor, trebuie doar sa rotiti butonul de pe panoul frontal al masinii, iar curentul pentru orice tip de electrod va fi setat cu precizie pentru lucrarile viitoare.

De exemplu, aparatele de sudura cu invertor pentru curent de pana la 250 de amperi sunt populare pentru propriile nevoi interne, iar acest lucru este de obicei suficient. Reglarea manuala precisa a curentului va permite sa obtineti o sudura de inalta calitate.

Pentru sudare, puteti folosi atat electrozi AC, cat si DC pentru produse din fonta sau din metale neferoase. De asemenea, este posibila efectuarea sudarii TIG cu un electrod neconsumabil, deoarece invertorul poate regla curentul electric intr-o gama larga.

Invertorul este dotat cu toate tipurile de protectie

Controlul electronic precis va permite sa implementati toate tipurile de protectie in aparatul de sudura cu invertor, acesta este un set tipic, dar atunci cand alegeti un invertor, trebuie sa acordati atentie protectiilor implementate in acesta.

Protectie antilipire (functie „anti lipire”) – daca electrodul este ferm blocat, invertorul se va opri automat pentru o perioada, astfel incat sudorul sa aiba timp sa rupa electrodul blocat, apoi alimentarea este restabilita.

Protectie impotriva scurtcircuitelor (functia „forta arcului”) – invertorul produce o serie de impulsuri puternice pentru a topi picatura inghetata. In sfarsit, protectie termica – cand comutatoarele semiconductoare se supraincalzesc, invertorul va opri curentul de iesire, astfel incat radiatoarele sa se raceasca corespunzator.

Magazinul online Gradenia va pune la dispozitie o gama larga de scule electrice, inclusiv aparate de sudura cu invertor sau cu transformator / redresor.

Pornire rapida

Functia „pornire la cald” a aparatului de sudura cu invertor va permite sa aprindeti cu usurinta arcul, fiind suficient ca sudorul sa loveasca pur si simplu electrodul peste piesa. Functia este implementata prin aplicarea scurta a unui impuls de curent auxiliar, inainte de a incepe lucrul pentru a facilita aprinderea arcului.

Greutate mica, mobilitate, confort

Un aparat de sudura cu invertor cu o putere totala de 8 kW cantareste mai putin de 5 kg. Imaginati-va cat cantareste un transformator, cu o putere totala de 8 kW – mai mult de 40 kg.

Un aparat de sudura cu invertor este de 10 sau mai multe ori mai usor decat un transformator de sudura cu acelasi consum de energie. Este convenabil sa atarnati un astfel de invertor pe umar in timp ce lucrati pe scari, pur si simplu folosind cureaua care vine impreuna cu trusa.

Il puteti pune in siguranta pe structuri de constructie, cum ar fi schele, si nu va fie teama ca va cadea sau va deteriora schelele. In cele din urma, puteti urca oriunde si puteti suda in orice pozitie, motiv pentru care aparatele de sudura cu invertor sunt atat de populare la ora actuala.

Citeste acest articol despre Diferenta dintre motocultor si motosapatoare