Mai multe comunități rurale din zona Deltei Dunării au acum de-a face cu o amenințare serioasă: prezența, dar mai cu seamă… atacurile… șacalilor.

* Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă și cu botul ascuțit. El trăiește în nordul Africii, în sudul Asiei și în sudul Europei și se hrănește cu animale mici și cu hoituri.

Recent, șacalii au creat probleme și în județe din mijlocul… țării, pecum Argeș sau Alba.

Consiliul Județean Tulcea anunță că a luat act de sesizările transmise de reprezentanții comunităților locale și a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor apelul transmis de o parte din primarii din județul Tulcea, cu precădere din Delta Dunării, pentru întreprinderea măsurilor legale, care să permită vânarea acestei specii invazive care produce daune majore și chiar poate amenința viața locuitorilor.

Prin textul scrisorii adresate ministrului Barna Tánczos, primarii propun un set concret de măsuri, printre care:

  • atribuirea de urgență a activității de extracție unor asociații/organizații/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experiență/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii;
  • elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali și a evoluției acesteia;
  • elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a șacalilor, având în vedere că vânătoarea de șacal nu se poate realiza după aceleași metode ca la orice altă specie;
  • aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore și pot amenința viața locuitorilor din Delta Dunării.

„Înmulțirea necontrolată a șacalilor și atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranța comunităților locale, cu impact direct asupra activităților economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanților comunităților locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin și pentru desfășurarea tuturor activităților din zonă în condiții de normalitate și de siguranță. Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervație a Biosferei iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Precizare: Scrisoarea deschisă a fost semnată de primarul comunei Beștepe, primarul comunei C.A. Rosetti, primarul comunei Ceamurlia de Jos, primarul comunei Chilia Veche, primarul comunei Crișan, primarul comunei Jurilovca, primarul comunei Mahmudia, primarul comunei Maliuc, primarul comunei Murighiol, primarul comunei Nufăru, primarul comunei Pardina, primarul comunei Sarichioi, primarul comunei Sfântu Gheorghe, primarul orașului Sulina și președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.