Consiliul Concurenței a actualizat platforma online Monitorul Prețurilor (www.monitorulpreturilor.info), oferind utilizatorilor o secțiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat.

Astfel, pe pagina principală a secțiunii „Produse alimentare” este disponibil un meniu nou, „Produse cu adaos plafonat”.

În funcție de criteriile de selecție ale utilizatorilor, de localizare și de disponibilitate, aplicația va returna prețurile practicate de fiecare magazin, așa cum sunt ele încărcate de fiecare retailer în platformă.

„Continuăm acțiunile noastre de a veni în sprijinul consumatorilor și am creat în Monitorul Prețurilor o secțiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat. În acest fel, se asigură o mai bună transparență a respectării reglementărilor în vigoare, iar consumatorii vor putea să verifice mult mai ușor prețurile produselor pe care vor să le achiziționeze”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Platforma online www.monitorulpreturilor.info poate fi accesată la nivelul întregii țări de pe orice computer, iar în perioada următoare va fi actualizată și varianta pentru dispozitive mobile.

Produsele cu adaos comercial plafonat, regăsite în noua secțiune din Monitorul Prețurilor, sunt prezentate în tabelul de mai jos:

Produse cu adaos plafonat
Pâine (Panificație)22. Ardei Bianca (Legume)
2.   Lapte (Lactate)23. Ardei Capia (Legume)
3.   Telemea (Lactate)24. Mere roșii (Fructe)
4.   Iaurt (Lactate)25. Mere Golden (Fructe)
5.   Făină (Alimente de bază)26. Prune (Fructe)
6.   Mălai (Alimente de bază)27. Pepene (Fructe)
7.   Ouă (Ouă)28. Struguri (Fructe)
8.  Ulei (Alimente de bază)29. Cartofi (Legume)
9.  Pui întreg/grill (Carne)30. Zahăr (Alimente de bază)
10. Tacâmuri de pui (Carne)31. Usturoi (Legume)
11. Pulpe întregi cu os (Carne)32. Pere (Fructe)
12. Aripi de pui (Carne)33. Orez (Alimente de bază)
13. Carne porc lucru (Carne)34. Cozonac (Panificație)
14. Pulpă porc cu os (Carne)35. Bulion (Alimente de bază)
15. Pulpă porc fără os (Carne)36. Smântână (Lactate)
16. Spată de porc (Carne)37. Margarină (Lactate)
17. Roșii (Legume)38. Drojdie (Alimente de bază)
18. Ceapă (Legume)39. Carne tocată (Carne)
19. Castraveți (Legume)40. Unt (Lactate)
20. Fasole (Legume)41. Magiun (Alimente de bază)
21. Morcovi (Legume) 

Menționăm că la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la mai multe grupe de alimente de bază. Aceasta a fost urmată de alte două Ordonanțe, care au introdus alte alimente pe lista celor cu adaos plafonat.

Reamintim că proiectul www.monitorulpreturilor.info a fost lansat în anul 2019 de Consiliul Concurenței și conține două componente: Monitorul Prețurilor Produselor Alimentare și Monitorul Prețurilor Carburanților (care permite consumatorilor să afle prețurile practicate de către principalele rețele de distribuție a carburanților auto).