Sâmbătă seara, „sirenele” știrilor din toată țara anunțau că la Piatra Neamț, la Spitalul Județean, SECȚIA ATI a luat foc. Foc– așa, ca în cele mai înfiorătoare… filme care taie respirația oricărui… spectator. Ei bine, de data asta, a fost „de-adevărat”! Așa cum a fost la Maternitatea Giulești, în 2010, cum a fost la Colectiv, în 2015.

În urma incendiului, în total, au decedat 10 persoane. 8 dintre victime au ars acolo, în infern. Medicul care era de gardă a făcut imposibilul să poată salva pacienții. A căzut el însuși pradă flăcărilor și acum s ezbate între viață și moarte la un spital din Belgia, după ce a suferit arsuri grave.

Asta e imaginea unei tragedii greu de cuprins în cuvinte. Într-un spital, într-o secție ATI unde erau tratați pacienți COVID, secție care, la propriu, a cedat. S-a încins. Probabil, i-au cedat instalațiile (firește, cercetprile vor stabili cauzele). Asta e imaginea unei nenorociri care putea să se întîmple oriunde altundeva în țară, în situația dată în contextul pandemiei.

Asta e imaginea spitalului care „pocnește”, la propriu, sub povara unei situații de criză, în vreme ce mulți din comunitate „n-au nicio treabă”.

În vreme ce unii ignoră problemele reale și… mai ales ignoră ROLUL COMUNITĂȚII, al fiecăruia dintre noi, care putem contribui, PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU, la STOPAREA CONSECINȚELOR PANDEMIEI, la echilibru, la binele semenilor. Prin comportament responsabil, civilizat, departe de orice bârfă, cârcoteală sau împotriviri la adresa unor măsuri precum purtatul măștii, distanțare, etc.

CE TRANSMITE CONDUCEREA MAI?

Încă din seara zilei de 14 noiembrie, conform dispozițiilor Ministrului Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, o echipă mixtă, formată din specialiști în investigații criminale de la nivelul Inspectoratului General al Poliței Române, dar și specialiști din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-a deplasat în Municipiul Piatra-Neamț pentru a cerceta cauzele care au dus la producerea incendiului.

Verificările de la fața locului  vin în susținerea activității Parchetului General care gestionează ancheta penală.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a convocat, la ora 13.00, o nouă ședință operativă la sediul MAI, la care vor participa  Secretarul de stat Bogdan Despescu împreună cu Inspectorul general al Poliției Române și conducerea Institutului Național de Criminalistică pentru evaluarea situației existente până la această oră și stabilirea de noi măsuri operative, astfel încât cei care vor fi găsiți vinovați de tragedia care s-a produs la Spitalul Județean din Piatra-Neamț să fie trași la răspundere în cel mai scurt timp.

La ora 14.00, Ministrul Afacerilor Interne urma să se deplasaze la sediul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani, unde va participa la videoconferința cu reprezentanții DSP, IGSU din teritoriu, cât și cu demnitarii de la nivel central responsabili pe situații de urgență și sănătate, activitate ce va fi coordonată de Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban.