La 10 zile de la sesizarea opiniei publice de către Asociația Energia Inteligentă, cu privire la comportamentul furnizorilor de a nu informa consumatorii casnici privind dreptul de a-și renegocia până la 1 iulie 2020 prețurile pe care le vor plăti după liberalizare pieței de gaze, mai există doar 17% dintre furnizorii actuali care nu și-au informat clienții.

Potrivit datelor centralizate de AEI, la data de 14.05.2020 – 83% din cei care furnizau gaze consumatorilor casnici nu și-au anunțat clienții despre liberalizarea totală a pieței gazelor naturale de la 1 iulie 2020. La 10 zile distanță, pe data de 24.05.2020, 17% dintre furnizori continuă să nu-și anunțe clienții că pot să-și negocieze prețul la gaze.

Urmare a intensificării dezbaterilor din mass-media despre necesitatea de a se obține un Preț Corect la Gaze, numărul consumatorilor casnici care au aflat despre liberalizarea pieței de gaze din această vară a  crescut simțitor, de la cca 5% în urmă cu 10 zile, la cca. 25% în prezent.

Analiza Asociației Energia Inteligentă, realizată pe baza datelor site-urilor celor 35 de furnizori de gaze care vând către consumatorii casnici din piața reglementată ne arată următoarele:

  • 17% dintre furnizorii actuali nu și-au informat și nu au făcut oferte către consumatorii casnici de gaze pentru perioada când piața va fi liberalizată;
  • dacă în urmă cu 10 zile (14.05.2020) ofertele propuse consumatorilor casnici după data de 1 iulie 2020 aveau un pret mediu cu 13% mai mare decât prețurile din contractele existente, ofertele actuale (24.05.2020) propuse consumatorilor au un preț mediu cu 1% mai mare decât prețurile din contractele existente;
  • ofertele actuale propuse clienților casnici, au un preț mediu cu cca. 18% mai mare față de prețul mediu estimat de AEI ca fiind corect în acest moment pe piața de gaze.
  • cel mai mare preț de gaze ofertat este pentru consumatorii de gaze din localitățile Iveşti și Matca, județul Galați, preț de 207,68 lei/MWh
  • cel mai mic preț de gaze ofertat este pentru consumatorii de gaze din Otopeni, județul Ilfov, preț de 114 lei/MWh

În ultimele 10 zile a fost o mare mobilizare la nivelul presei și a societății civile, pentru asigurarea unui Preț Corect la Gaze. Datele pe care le prezentăm, arată puterea pe care o are presa și societatea civilă, în momentul în care găsește sursele și interesul să se mobilizeze. Totodată ne redemonstrează că așteptările noastre de la autorități sunt inutile. Trebuie să continuăm demersurile de impunere a concurenței pe piața de gaze astfel încât consumatorul de gaze să aibă parte de un Preț Corect la Gaze, după liberalizarea pieței de la 1 iulie 2020.

Asociația le recomandă consumatorilor de gaze să compare ofertele primite de la furnizori cu ofertele de pe comparatorul de preț care se găsește pe site-ul ANRE (https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn), și să solicite furnizorului actual prețuri corecte. În situația unui refuz, recomandă consumatorilor să se adreseze unui alt furnizor din lista celor care se găsesc pe site-ul ANRE.

Campania Preț Corect la Gaze, lansată în 2015 de Asociația Energia Inteligentă va continua pentru sprijinirea clienților casnici care urmează să fie ”liberalizați”.

Articol publicat de Dumitru Chisalita, pe site-ul asociatiaenergiainteligenta.ro