Înainte să se decidă asupra achiziționării unor produse ori servicii, în special unele pe care le accesează prima dată sau care presupun o investiție importantă, oamenii sunt destul de circumspecți și analizează atent alternativele, pentru a fi siguri că iau întotdeauna decizia corectă.

Această abordare este cu atât mai pregnantă când vine vorba despre intervenții care vizează sănătatea, spre exemplu inserarea unor implanturi dentare. Tocmai de aceea, citind articolul în continuare, vei afla care sunt avantajele acestei metode, comparativ cu celelalte disponibile și vei putea hotărâ în deplină cunoștință de cauză ceea ce urmează să faci.

Ce înseamnă implanturi dentare?

Acestea sunt, practic, șuruburi din titan și alte aliaje, pe care se montează coroane și care, împreună, înlocuiesc unul sau mai mulți dinți lipsă. De asemenea, implanturile dentare pot susține lucrările fixe ale pacienților care, până acum, aveau doar opțiunea unei proteze dentare mobile. Respectivele dispozitive, 100% biocompatibile cu organismul uman, reprezintă cea mai eficientă metodă pentru înlocuirea dinților, având o rată de succes de peste 95%.

Implanturi dentare versus alte metode

Pe lângă implanturi dentare, există cel puțin alte două metode pentru înlocuirea dinților lipsă: este vorba despre punțile și protezele dentare. Totuși, așa cum vei vedea în continuare, fiecare dintre acestea din urmă prezintă unele dezavantaje, care le „descalifică” în fața opțiunii prezentate anterior.

Astfel, protezele mobile sunt considerate variante provizorii, întrucât nu sunt foarte stabile și estetice, în timp ce punțile sunt potrivite doar pentru înlocuirea unui număr redus de dinți și, în plus, ele implică șlefuirea dinților vecini.

De altfel, răspunsurile la următoarele întrebări, adresate fiecăreia dintre cele trei metode enumerate mai sus, sunt suficient de edificatoare pentru o hotărâre fermă:

Care este durabilitatea metodei? Protezele – până la realizarea lucrării fixe / Punțile – între 6 și 8 ani / Implanturile – peste 20 de ani;

Este menținută sănătatea dinților vecini? Protezele – nu / Punțile – în unele cazuri / Implanturile – da, de fiecare dată;

Sunt necesare ajustări periodice? Protezele – da / Punțile – da / Implanturile – nu este necesară nicio ajustare ulterioară;

Dinții vecini se vor pierde în ritm accelerat? Protezele – da / Punțile – da, după o perioadă de 6 până la 8 ani / Implanturile – nu, acesta nu este un scenariu plauzibil;

Este nevoie de îndepărtarea și curățarea zilnică? Protezele – da / Punțile – nu / Implanturile – nu.

implanturi dentare

Un… „implant” de încredere în sine și sociabilitate!

Mai mult decât atât, pe lângă beneficiile funcționale propriu-zise, inserarea unor implanturi punctează decisiv și la capitolul moral și stare de spirit. Conform Dr. Per-Ingvar Branemark, medicul suedez care este considerat părintele implantologiei moderne, 89% dintre pacienții care au optat pentru o asemenea intervenție au declarat că starea lor emoțională s-a ameliorat major în urma sa, aceștia devenind mult mai încrezători să deschidă subiecte noi de discuție cu cei din jur.

În concluzie, plusând cu argumentul îmbunătățirii vieții sociale, este clar că trebuie să te programezi chiar acum pentru o astfel de procedură, dacă dantura ta nu este în cea mai bună formă, la propriu și la figurat!