Ministerul Energiei a publicat vineri, 29 decembrie 2023, forma revizuită a Ghidului Solicitantului pentru Investiția 5 – Asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial, Condiții specifice de accesare a finanțării din fonduri europene aferente PNRR, pentru sprijinirea investițiilor în modernizarea, monitorizarea datelor de consum și îmbunătățirea eficienței energetice la nivelul operatorilor economici din industrie.

Ghidul specific revizuit a fost publicat în consultare publică în data de 20.11.2023, pe site-ul web al Ministerului Energiei.

De asemenea, au fost analizate și preluate, după caz, propunerile primite în perioada de consultare publică.

Ghidul Solicitantului pentru investiția 5 a fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei, începând cu data de 29.12.2023. În acest fel, se asigură familiarizarea potențialilor beneficiari cu condițiile pentru accesarea finanțării.

Potrifivit oficialilor din Ministerul Energiei, Apelul de proiecte aferent Investiției 5 se va deschide în data de 8 ianuarie 2024, ora 08:00, termenul limită de depunere a proiectelor fiind 29 martie 2024, ora 17:00.

Principalul obiectiv urmărit pentru investițiile finanțabile în cadrul acestei măsuri este finalizarea a minimum 30 de proiecte de eficiență energetică în industrie, conform schemei de ajutor de stat, prin care se vor realiza reducerea emisiilor directe și indirecte de GES cu 30%, în comparație cu emisiile ex ante, precum și reducerea intensității energetice.

Ministerul Energiei a actualizat ghidul specific și schema de sprijin, în condiții mai flexibile, cea mai importantă fiind posibilitatea realizării scenariului contrafactual și pentru menținerea în funcțiune a instalațiilor și echipamentelor existente, conform actualizărilor Regulamentului (UE) 651/2014. Alte condiții flexibile constau în reducerea numărului indicatorilor prevăzuți în ghidul specific și realizarea auditului energetic pe conturul proiectului.

Totodată, există și posibilitatea redepunerii cererii de finanțare pentru aplicanții din primele 2 apeluri de finanțare care au fost respinși, în principal, din motive de neconformitate cu regulile de ajutor de stat prevăzute în Regulamentul (UE) 651/2014.

De asemenea, se urmărește și creșterea procentuală a implementării sistemelor de management energetic EMS, la nivelul operatorilor economici, inclusiv la nivelul întreprinderilor mari consumatoare de energie, până la 30 Iunie 2026, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNRR.

Bugetul total este echivalentul în lei a sumei de 62.000.000 euro, fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Pentru proiectele finanțate prin această măsură de investiții, finanțarea publică din fonduri europene prin bugetul PNRR este de maximum 65% din costurile eligibile, cu respectarea regulilor de ajutor de stat.

Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi 2.000.000 euro pe proiect de investiții.

Apelul de proiecte se lansează prin platforma electronică dedicată PNRR.

DETALII AICI.