Ați lucrat vreodată cu Monitorul Oficial, fie el și în format electronic pe pagina e-monitor?

Vi s-a părut că e normal ca în 2021 accesul la o lege să fie atât de greoi?

Să nu o poți căuta după cuvinte-cheie, să nu o poți copia?

Să nu o poți salva sau imprima?

Am oprit aceste lucruri azi! Parlamentul a adoptat azi o lege din pachetul de debirocratizare și transparentizare inițiat anul trecut (https://cutt.ly/PaHEdch ).

În urma acestei legi accesul la Monitorul Oficial se va putea face în format electronic, accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire și imprimare de către orice utilizator.

În prezent, Monitorul Oficial se publică în varianta electronică, doar pentru citire, iar accesul utilizatorilor a rămas îngrădit de o aplicație web (Flash) care blochează salvarea, imprimarea, sau chiar și citirea facilă pe dispozitive mobile sau care nu susțin aplicația web.

Deși în anul 2008 s-a implementat publicarea ca fișier PDF liber accesibil, ca urmare a unei modificări legislative, acest lucru a fost întrerupt în scurt timp, implementându-se platforma e-Monitor cu aceste limitări.

Accesul cetățenilor la Părțile I și II din Monitorul Oficial (actele normative și stenogramele ședințelor legislativului) trebuie să fie liber și neîngrădit.

Transparența și accesul liber la informații nu înseamnă simplul acces la o imagine a unei pagini scanate pe o aplicație web, ci inclusiv posibilitatea de a realiza căutări rapide automatizate și alte operațiuni normale.

Transparența este o condiție esențială pentru orice stat care lucrează în slujba cetățeanului”.

Anunțul vine din partea lui Claudiu Năsui, ministrul Economiei.