Premierul Florin Cîțu a anunțat, deunăzi, în cadrul unei intervenții televizate, că va propune ca funcțiile de conducere să fie pe mandat, iar funcționarii să treacă la alt departament, prin rotație, după două mandate.

Da, poate că, într-un fel, este nevoie și de continuittae, în sensul că la noi, de ani buni, acre cum a venit în orice funcție a schimbat ce s-a făcut înainte, adesea radical, uneori chiar și numai de dragul de a schimba ceva, cumva, prin părțile esențiale. Poate că, de multe ori, e benefică schimbarea, dar alteori… nu. Drept e, totul trebuie gândit lipmpede, fără ranchiună sau interpretări… artificiale.

„Discuția nu e dacă trebuie sau nu să existe sporuri. E nevoie de a lega dinamica veniturilor de performanţă. Am pus această întrebare public, dacă românii au simțit că în ultimii 4 ani performanța aparatului bugetar s-a dublat. Dacă este așa, mergem mai departe, nicio problemă, dar eu nu cred că e așa, din ce am văzut până acum”, a precizat Cîțu la Digi24.

„Voi propune luni în coaliție ca în administrația publică locală și centrală, anumite funcții de conducere – director general, secretar general, secretar general adjunct – să fie pe mandat. Mandat de maximum 6 ani, la 3 ani cu reînnoire a mandatului, cu evaluare, cum se întâmpla toate țările țările dezvoltate în administrația publică.

De exemplu, dacă ești secretar general înt-un minister, legat de ministru mandatul, când vine un nou ministru, să fii reconfirmat. Trebuie să începem să avem o aministrație publică responsabilă”, a explicat șeful Executivului.

„Mai mult, aș dori să facem și o rotație după două mandate, trebuie să te muți în alt departament. Lucrurile trebuie să se miște în această direcție, trebuie să avem un aparat de funcționari publici performanți, evaluați transparent și remunerați în funcție de performanță”, a mai completat premierul.

Dacă ideile sale vor fi transpuse în realitate, rămâne de văzut… rezultatul…

foto: Pinterest