Piața Unirii: Așa a fost în Noaptea de Revelion într-unul din cele mai cunoscute locuri ale capitalei.

Ei bine, istoria lor îşi are originile tomai în îndepărtata Chină, în zorii civilizaţiei mileniului trecut. Primele documente despre artificii datează din secolul al VII-lea, când au fost folosite pentru prima oară pentru a alunga spiritele rele. Astăzi, nu ne mai închipuim sărbătoare fără artificii.

Artificiile reprezintă o invenţie care precede praful de puşcă, cel puţin primele de acest gen, rudimentare. Acestea nu erau decât focuri sub formă de modele extravagante, pentru care avem dovezi atât din estul îndepărtat, cât şi din vest. Teoretic, artificiile au fost realizate cu praf de puşcă, însă acest lucru pare puţin probabil, întrucât nu există dovezi asupra descoperirii prafului de puşca în China, înainte de secolul al X-lea.

Atât în Europa, cât şi în China, utilizarea intensivă a prafului de puşcă în scopuri de divertisment a urmat utilizării sale în luptă.

În acest caz, China este cea care a folosit prima praful de puşcă în războaie, începând cu anul 969, după care a început să folosească praful de puşcă pentru fabricarea artificiilor prin anul 1103. Există o descriere detaliată a artificiilor splendide multicolore ce au fost afisate pe cer în acel an.

Artificiile au fost folosite în China şi pentru a alunga spiritele rele.

Foto: @danmihaibalanescu/Bucharest Nights