Se făcea! și… se făcea „al dracului” turism pe litoral. Până prin anii 80-85. Neptunul (cu celebrele hoteluri Romanța, Miorița, Doina, Clăbucet etc), Olimpul elegant, Mamaia, Cap Aurora, Jupiterul, Costineștii… toate erau pline ochi de turiști din toată țara, ba și din cele două Germanii pe atunci, dar și din Cehoslovacia (de atunci), Polonia, Suedia, Norvegia, Finlanda, Franța…, Italia.

Era plin ochi, dar nu știu, într-un fel anume în care simțeai și te bucurai cu adevărat de peisaj de răsărit, de briză, și nu stăteai ticsit ore în șir în restaurante, doar în goana după porții uriașe de mâncare.

Plaja în sine era o bucurie, scăldatul, joaca pe năsăturate a copiilor în nisip, plimbarea pe malul mării ori pe faleză, micul dejun special- cu neuitatele cubulețe de unt și zahăr învelite în foițe albastre, cu farfurioara cu gem și cafeaua cu lapte, maaa de amiază apoi, siesta și… târziu, pe seară, din nou plimbări și… musai distracția la „Luna Park” unde clar te strecurai printre străinii care se înghesuiau să mănânce pizza (scrisă atunci pița), gogoși și clătite. Era… un ritual anume să te dai în lanțuri, în buburuze, în călușei sau… să te lași purtat ca-n zbor pe… rochia fantastică a păpușii Calypso din Parcul de distracții de la Mamaia.

Totul era ca o vrajă! Nu lipseau spectacolele de vis de la Teatrele de Vară din Neptun sau Mamaia, cu greii momentului, ca Dan Spătaru, Cornel Constantiniu, Gică Petrescu, Marius Țeicu, Aurelian Andreescu, Stela Popescu, Ștefan Bănică și… celebrii actori ai Teatrului Fantazio din Constanța- Jean Constantin, frații Aurel și Gelu Manolache, Ilona Moțica etc.

Era frumos. Era totul plin de lumină și soare, sau… artificii (de Ziua Marinei, când, ele, artificiile, privite de la restaurantul de pe insulă din Neptun, păreau stele zburătoare, iar tu copil, strigai disperat: „mamaaa, hai că se dărâmă cerul pe noi”).

Turism. Turism plin, frumos. Nu lipseau plimbările cu trăsura în ceas de seară de la un capăt la altul al Neptunului, ori cu minicarul căruia copiii, majoritatea, îi spuneau în glumă, „kikicar”, colacele cu cap de rățoi sau broscuță, fotografiile și mirosul puternic de nisip ud și pungile ce aveau să păstreze, până la vacanța viitoare… pungile cu scoici.

 surse foto: ziare.com, Facebook