Un „amănunt” puțin cunoscut din Bucureștii de ieri: Pe strada Popa Lazăr nr 13-15, în cartierul Obor se afla Fabrica de avioane S.E.T.

Se pare ca fabrica era utilată cu aparatură de ultima oră la acea vreme. În acele condiții, aici se putea produce aproape orice fel de avion.( imagini din Ilustraţiunea română, 03, nr. 36, 2 septembrie 1931).

Amintiri ce nu merită uitate din… „Micul Paris”. Dincolo de felinarele, petrecerile și… parcurile de poveste!

*Societatea pentru exploatări tehnice sau Fabrica de avioane S.E.T. inginer „Grigore Zamfirescu” (din 1931), (SET), a fost o fabrică românească de profil aeronautic din București, înființată din inițiativa inginerului Grigore Zamfirescu. Fabrica și-a desfășurat activitatea între anii 1923–1946. SET a desfășurat reparații sau modificări de avioane, pentru ca mai apoi să înceapă producția de avioane de concepție proprie sau în licență, de planoareși de accesorii pentru armament de bord.

În anul 1923, inginerul Grigore Zamfirescu a reușit să concesioneze atelierele mecanice ale unei cooperative din București, „Federația cooperativei sătești”, astfel luând ființă Societatea pentru exploatări tehnice. În anul 1924, în cadrul acestei întreprinderi, a luat ființă o secție pentru construirea avioanelor.

sursa foto: Cornel Dusescu/Bucurestiul de altadata