E luna Florilor, să înceapă „Bătaia cu Flori”! Și amintirile de colecție să se reverse…

Aflate de la dl Georges Eneas:

  „Bătaia cu flori” era un frumos obicei de primăvară care se pare că a început după anul 1895, după ce Suveranii României și-au serbat cu fast, în 1894, „nunta de argint”.

Obiceiul „bătăii cu flori” a început să fie ținut în București cu ocazia zilei de 10 Mai, Ziua Națională în acea vreme, răspândindu-se apoi și în alte orașe din țară. Fiind atât de plăcut, acest spectacol s-a generalizat fiind organizat și cu alte prilejuri, în alte zile ale primăverii și verii, de către diferite societăți și asociații.

În Ziua Națională, după parada militară care avea loc în fiecare an, oameni de toate categoriile sociale, participanți și spectatori, se adunau la Șosea, de-o parte și de alta a acesteia, să participe sau să asiste la acest frumos obicei de primăvară. Erau prezenți aici negustorii de flori și florăresele care furnizau buchetele bogate de flori. Liliacul înflorit din grădini și de pe marginile străzii împrăștia un parfum îmbietor, iar doamnele își etalau cele mai frumoase toalete, plimbându-se elegant pe șosea.

Totul începea cu salutul dat Familiei Regale, care se afla în tribuna din Piaţa Victoriei. Domnii eleganți mânau trăsurile împodobite cu flori, iar domnișoarele îmbrăcate cu rochii comandate la Paris împărțeau zâmbete și saluturi în toate părțile. După ce se trecea de tribuna regală, pe fondul unei muzici de fanfară se declanșa dezmățul floral, domni și domnișoare în automobile și trăsuri, oameni aflați de o parte și de alta a șoselei sau la balcoanele caselor din jur, toți aruncau cu flori care, în urma acestui spectacol nemaipomenit, formau pe caldarâm un covor multicolor.

Frumoasa manifestare se încheia în jurul orelor 16:00, când unii participanții se opreau la Bufetul de la Șosea, domnii să bea o bere, iar domnișoarele o limonadă. Spectatorii se retrăgeau și ei, după obiceiurile fiecăruia, fie la cârciumile din mahalale, fie la casele lor.

sursa foto: Georges Eneas