La data de 16 decembrie 2019, Sucursala Bank of China din Romania a organizat o mare ceremonie de deschidere, la care au luat parte peste 400 de persoane. Printrea acestia s-au numarat Președintele Bank of China, Liu Liange, Ambasadorul Chinei în România, Jiang Yu, Președintele Senatului României, Teodor Meleșcanu, Secretarul General al Guvernului României, Antonel Tănase, politicieni români, reprezentanți ai mediului de afaceri, mass-media, reprezentanți ai întreprinderilor chineze și ai comunității de chinezi.
În discursul său, Ambasadorul Jiang a urat călduroase felicitări Bank of China pentru înființarea unei sucursale în România și a declarat că sucursala Bank of China în România a creat două recorduri noi, nu numai că a marcat prima înființare a unei instituții financiare chineze în România, dar Bank of China este și până acum cea mai mare bancă străină care „se stabilește” în România. Înființarea acestei sucursale va îmbogăți în continuare canalele de finanțare și va rupe în mod eficient blocajul financiar al cooperării pragmatice dintre cele două țări, ceea ce va contribui la promovarea creșterii comerțului și a investițiilor dintre cele două părți.
Ambasadorul Jiang a menționat că China se conformează globalizării și se integrează activ în lume, a devenit „ancora stabilității” pentru pacea și dezvoltarea globală, „motorul” pentru prosperitatea și progresul mondial și „impulsul” pentru cooperarea de tip câștig-câștig dintre țări. Dezvoltarea Chinei nu este o amenințare pentru lume, ci o oportunitate vastă de cooperare.
Ambasadorul Jiang a mai spus că România are o dotare excelentă a resurselor, o moștenire culturală profundă, oameni deschiși și prietenoși. România are o bază solidă pentru a atinge o dezvoltare bună pe termen lung. În cazul când are ambiții, scopuri și acțiuni, România va avea cu siguranță un viitor mai luminos. China și România sunt buni prieteni și parteneri. Dezvoltarea prieteniei chino-române din generație în generație se conformează tendinței generale a lumii, intereselor pe termen lung și fundamentale ale celor două țări și așteptărilor profunde ale celor două popoare, ceea ce este moștenirea istoriei, dar și responsabilitatea timpurilor. Aflându-ne la noul punct de plecare al celei de-a 70-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice dintre cele două țări, ar trebui să consolidăm încrederea reciprocă politică, să extindem schimburile și cooperarea, să aprofundăm Parteneriatul amplu de prietenie și cooperare și să lucrăm împreună pentru a atinge un progres comun și prosperitate pentru ambele țări.
Președintele Liu Liange a declarat că în ultimii ani, propunerea inițiativei „Belt and Road” și instituirea mecanismului de cooperare „17 + 1” au creat o platformă largă de cooperare și schimburi dintre China și România, potențialul de cooperare în domeniile precum construcția infrastructurii și interconexiunea regională este unul imens. România a devenit cea de-a 60-a țară și regiune acoperită de instituțiile Bank of China, ceea ce reprezintă un important punct de reper. Bank of China va folosi deschiderea sucursalei române ca un nou punct de plecare și va lucra cu prieteni din toate domeniile vieții din China și România construind o punte financiară solidă pentru cooperarea chino-română și va aduce contribuții noi și mai mari la promovarea prosperității economice și consolidarea schimburilor interumane dintre cele două țări.
La randul sau, Președintele Senatului României, Teodor Meleșcanu, Secretarul General al Guvernului României, Antonel Tănase și Prim-vicepreședintele Băncii Naționale a României au adresat un călduros bun-venit pentru Bank of China și au subliniat că cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și a celei de-a 15-a aniversări a înființării Parteneriat amplu de prietenie și cooperare, înființarea unei sucursale în România a Bank of China este de o importanță deosebită, marcând o nouă fază de cooperare între cele două țări, care va promova și mai mult facilitarea finanțării și va oferi noi oportunități pentru cooperarea economică și comercială dintre cele două țări. România speră să participe mai activ la construcția conectivității Europa-Asia, să consolideze andocarea eficientă cu inițiativa „Belt and Road” și „cooperarea 17+1” și să promoveze dezvoltarea economică și socială durabilă.