Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a primit vizita E.S. Arthur Mattli, ambasadorul Elveției la București, în data de 18 martie 2021. Cu ocazia vizitei, E.S a înmânat scrisoarea părții elvețiene de închidere a primului program de cooperare elvețiano-român și a mulțumit partenerilor români pentru excelenta colaborare.

Discuțiile au mai vizat teme de interes comun pentru România și Elveția, respectiv cea de-a doua contribuție financiară acordată României, dar și provocările și oportunitățile legate de găzduirea, de către România, a Centrului Cyber.

„Am speranța că discuțiile dintre UE și Elveția vor ajunge la un acord în curând și că vom putea demara în mod formal discuțiile bilaterale pentru un nou program de cooperare. Astfel, am propus începerea consultărilor cu partenerii elvețieni în cel mai scurt timp, în vederea stabilirii domeniilor eligibile, precum și construirea mecanismului de cooperare”, a susținut ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

În data de 3 decembrie 2019, Parlamentul elvețian a aprobat anvelopa pentru coeziune adresată unor state membre UE, în vederea reducerii disparităților sociale și economice în cadrul UE extinse, din care România va beneficia de fonduri nerambursabile de aproximativ 221 milioane CHF.

”Programul de cooperare elveţiano – român a reprezentat un element important de consolidare a relaţiilor bilaterale dintre România şi Elveţia. Mulțumesc partenerilor elvețieni pentru buna colaborare și implicarea în implementarea primului nostru program de cooperare bilaterală. Am avut ocazia în anul 2010, în calitate de secretar de stat în Ministerul Finanțelor, să coordonez echipa Unității Naționale de Coordonare, responsabilă cu negocierea și semnarea primului program de cooperare, în valoare de 181 milioane CHF. Acum, după 11 ani, am satisfacția de a vedea că programul a avut un impact pozitiv asupra reducerii disparităților economice și sociale în România, cu o rată de absorbție de peste 85%”, a mai spus Nazare.