Ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, E.S. HAN Chunlin, a sustinut vineri, 17 martie 2023, un Briefing de presă privind „Cele Două Sesiuni” ale Chinei, care se referă la Congresul Național al Reprezentaților Poporului din Republica Populară Chineză și la Comitetul Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez. Întrucât cele două întruniri au fost ținute simultan în China de mulți ani și sunt foarte importante pentru funcționarea țării, acestea sunt denumite „Cele două sesiuni”.

Iata ce a declarat, printre altele, Han Chunlin, Ambasadorul Chinei la Bucuresti:

1 . Alegerea noului grup de conducere. Peste 2.900 de reprezentanți prezenți la prima sesiune a celui de-al 14-lea Congres Național al Poporului au votat prin vot secret și astfel Secretarul general al PCC Dl. Xi Jinping a fost ales să continue în funcția de Președinte al Republicii Populare Chineze și Președinte al Comisiei Militare Centrale a Republicii Populare Chineze.

2 . Axarea pe modernizarea în stil chinezesc. În octombrie anul trecut, a avut loc cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, care a subliniat construcția cuprinzătoare a unei țări socialiste moderne, ambițiosul plan pentru promovarea marii întineriri a națiunii chineze din toate punctele de vedere, cu modernizarea în stil chinezesc, care clarifică aranjamentul strategic „în doi pași” pentru construirea cuprinzătoare a unei țări socialiste moderne puternice. Practic, realizarea generală a modernizării socialiste din 2020 până în 2035; din 2035 până la mijlocul acestui secol, transformarea Chinei într-o țară socialistă modernă prosperă, puternică, democratică, civilizată, armonioasă și frumoasă. Faptul că o țară cu o populație de peste 1,4 miliarde de oameni va intra într-o modernizare de ansamblu, reprezintă un eveniment fără precedent în istoria dezvoltării umane și va avea o mare importanță pentru întreaga lume. Modernizarea în stil chinezesc a rezolvat multe probleme în dezvoltarea societății umane, a distrus mitul „modernizare = occidentalizare” și a creat o nouă formă de civilizație umană. De asemenea, oferă o iluminare importantă tuturor țărilor din lume, în special numărului mare de țări în curs de dezvoltare. Sunt cel puțin cinci aspecte de inspirații: Primul aspect este independența. Dezvoltarea de succes a Chinei demonstrează pe deplin că toate țările au dreptul și capacitatea de a-și alege propriile căi și de a-și ține ferm destinul în propriile mâini. Al doilea aspect reprezintă supremația poporului. Modernizarea în stil chinezesc este o modernizare a prosperității comune pentru toți oamenii, aducând oamenilor nu doar bogăție materială, ci și spirituală. Al treilea aspect este dezvoltarea pașnică. Trebuie să respectăm pacea, dezvoltarea, cooperarea și rezultatele de tip câștig și să aderăm la coexistența armonioasă a omului și a naturii. Al patrulea aspect este deschiderea și toleranța. Respectăm faptul că toate țările trebuie să aibă dreptul să-și aleagă căile de dezvoltare proprii care se potrivesc propriilor condiții naționale, să facem schimburi și să învațăm unii de la alții, astfel încât țările să poată prospera împreună. Al cincilea aspect este unitatea și străduința. Experiența de succes a dezvoltării Chinei arată că nu există nici o speranță pentru o societate fragmentată și doar unitatea și munca asiduă pot construi o putere. Trebuie să ne continuăm eforturile pentru a duce planul până la bun sfârșit.

3 . Dezvoltarea de înaltă calitate este prioritatea principală. Dezvoltarea de înaltă calitate este sarcina principală pentru construirea unei țări socialiste moderne din toate punctele de vedere. Dezvoltarea economică și socială a Chinei a înregistrat mari realizări, iar agregatul său economic ocupă locul doi în lume, însă dezvoltarea sa este încă dezechilibrată și insuficientă. Orice indicator agregat, atunci când este repartizat la o bază de populație de peste 1,4 miliarde, are un nivel relativ limitat pe cap de locuitor.

În acest an, ținta de creștere economică a Chinei a fost stabilită la aproximativ 5%, aceasta fiind determinată după o analiză cuprinzătoare a diverșilor factori. Producția economică totală a Chinei a depășit 120 de trilioane de yuani (CNY), ceea ce reprezintă o bază foarte mare. În plus, există numeroase noi provocări, astfel sunt necesare eforturi mai mari pentru a atinge acest obiectiv. Dintr-o perspectivă macro, China va insista asupra stabilității și va face progrese, menținând stabilitatea, astfel încât să promoveze îmbunătățirea generală a funcționării economice. În ceea ce ține de stabilitate, cheia este de a stabiliza creșterea, angajarea forțelor de muncă și prețurile; în ceea ce ține de progres, cheia este de a face progrese în dezvoltarea de înaltă calitate.

4 . Continuarea aprofundării reformei și deschiderii. Reforma și deschiderea este un atuu pentru a determina destinul Chinei contemporane. Anul acesta marchează 45 de ani de la aplicarea politicii de reformă și deschidere de către China. Implementarea reformei și deschiderii de către China a schimbat foarte mult îmfățișarea Chinei, și în același timp a promovat și prosperitatea și dezvoltarea lumii. Construirea în comun a Inițiativei „Belt and Road” este un exemplu viu al dezvoltării Chinei în beneficiul lumii. Din 2013 până în 2022, volumul comerțului cu mărfuri între China și țările de-a lungul rutei „Belt and Road” s-a extins de la 1,04 trilioane USD la 2,07 trilioane USD, cu o rată medie anuală de creștere de 8%. Investiția cumulativă a întreprinderilor chineze în zonele de cooperare economică și comercială din țările de-a lungul rutei a ajuns la 57,13 miliarde USD, creând 421.000 de locuri de muncă locale. De la începutul acestui an, au existat multe semne ale eforturilor Chinei de deschidere spre lumea exterioară la un nivel înalt. De exemplu, multe autoritățile locale au trimis delegații de afaceri peste hotare pentru a căuta oportunități de afaceri și a extinde piața. „Matricea expozițională” națională, cum ar fi Consumer Expo, China International Import Expo, Canton Fair și Service Trade Fair, transmit un semnal clar al deschiderii Chinei către lume, promovând deschiderea, integrarea și beneficiul reciproc al piețelor din diferite țări. China va găzdui, de asemenea, cel de-al treilea Forum Internațional de Cooperare la nivel înalt „Belt and Road”, folosind cea de-a zecea aniversare a inițiativei „Belt and Road” drept o oportunitate pentru a rezuma realizările, a elabora un plan și a promova dezvoltarea de înaltă calitate a construcției comune a „Belt and Road”.

5. Promovarea diplomației cu caracteristici chineze. China urmărește cu fermitate o politică externă independentă de pace, urmărește cu fermitate o strategie de deschidere reciproc avantajoasă și câștigătoare pentru toate părțile și reprezintă întotdeauna un constructor al păcii mondiale, un contribuitor la dezvoltarea globală și un apărător al ordinii internaționale.

La sfârșitul lunii februarie a acestui an, China a lansat succesiv două documente importante: „Documentul Conceptual al Inițiativei de Securitate Globală” și „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene” care au devenit centrul atenției comunității internaționale în abordarea provocărilor de securitate internațională și îmbunătățirea guvernanței securității globale pentru a explora soluții care abordează atât motivele cât și cauzele fundamentale ale problemei.

Despre Inițiativa de Securitate Globală. În prezent, lumea, vremurile și istoria trec prin schimbări fără precedent, lumea a intrat într-o nouă perioadă de tulburări și transformare, iar pacea și securitatea se confruntă cu noi provocări severe. Președintele Xi Jinping a propus în mod solemn o Inițiativă de Securitate Globală în aprilie 2022, susținând un concept de securitate comun, cuprinzător, cooperant și durabil, o nouă cale de securitate care să includă mai mult dialog decât confruntare, mai mult parteneriat decât alianță și mai mult câștig decât jocuri cu sumă zero. De când a fost înaintată inițiativa, aceasta a primit o atenție pe scară largă și un răspuns pozitiv din partea comunității internaționale. Peste 80 de țări și organizații regionale și-au exprimat aprecierea și sprijinul pentru inițiativă, iar unele țări speră să afle mai multe despre conținutul inițiativei.

Despre criza din Ucraina. China nu este parte a crizei din Ucraina, însă aceasta nu rămâne nepăsătoare. Cu ocazia împlinirii unui an de la escaladarea crizei ucrainene, China a formulat și a lansat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene”, care a explicat în mod cuprinzător și sistematic poziția și propunerile de bază ale Chinei. Documentul abordează respectarea suveranității tuturor țărilor, abandonarea mentalității Războiului Rece, încetarea focului și conflictelor militare, lansarea discuțiilor de pace, rezolvarea crizelor umanitare, protejarea civililor și a prizonierilor, menținerea securității centralelor nucleare, reducerea riscurilor strategice, asigurarea exporturilor de alimente, oprirea sancțiunilor unilaterale, asigurarea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare, promovarea reconstrucției postbelice și alte 12 aspecte.